"În maximum douã luni vom avea o strategie fiscalã clarã, nu numai pentru 2006, ci si pentru 2007 si 2008. Vom vedea foarte limpede care impozite vor creste si care vor scãdea", a declarat Ionut Popescu, ministrul finantelor publice. Cu toate cã strategia este în lucru si poate fi schimbatã, câteva mãsuri sunt aproape sigure, spun experti din minister.
Majorarea TVA la 22%
Majorarea taxei pe valoarea adãugatã (TVA) de la 19% la 22% este inevitabilã. Lipsa de bani la buget, precum si necesitatea limitãrii consumului pentru a stãvili cresterea deficitului de cont curent fac din mãrireaTVA o mãsurã doritã de FMI si greu de contestat de guvernantii români. O altã surprizã va consta în cresterea cotei reduse de TVA de la 9% la 11%, aplicatã produselor de bazã. Totodatã, se pare cã turismul nu va mai beneficia de statutul de sector prioritar si TVA aferentã serviciilor hoteliere va creste de la 9% la 22%. Desi ministrul Ionut Popescu sustine cã decizia nu a fost luatã, iar majorarea TVA este "doar o variantã de lucru", majoritatea analistilor economici spun cã nu existã o altã alternativã. Teoretic, ar mai putea creste cota unicã de impozitare de la 16% la 19%, dar aceastã solutie este exclusã de guvernanti, care cred cã în maximum un an cota unicã va produce efecte benefice în economia româneascã.
Reducerea contributiilor sociale
Contributiile la asigurãrile sociale (CAS) vor scãdea cu 10 puncte procentuale pânã în anul 2008, a anuntat Ionut Popescu. Deocamdatã nu sunt stabilite procentele de scãdere aferente fiecãrui an, existând mai multe opinii în interiorul guvernului. Expertii de la Finante avanseazã varianta coborârii CAS-ului cu 2% în 2006, cu acelasi procent în 2007 si 2008 si cu 3% în 2009. În schimb, premierul Tãriceanu a declarat cã vrea o scãdere mult mai mare în primul an, respectiv 5%. "Pentru a putea scoate la suprafatã locuri de muncã în plus si pentru a aduce venituri suplimentare la buget, n-ar fi suficientã reducerea cu numai douã puncte procentuale. Trebuie o mãsurã soc si am evaluat posibilitatea reducerii CAS cu cinci puncte procentuale", a mentionat premierul.
Microîntreprinderi cu minimum 5 salariati
Surpriza pe care o pregãtesc Finantele ar putea reduce numãrul firmelor din România. Micii întreprinzãtori vor avea nevoie de minimum cinci angajati pentru a înfiinta o microîntreprindere, fatã de unul, cât li se solicitã în prezent. Astfel, multe dintre firmele mici vor fi obligate fie sã treacã în categoria companiilor care plãtesc impozit pe profit de 16%, fie sã renunte la activitatea pe care au început-o. La aceastã mãsurã se va adãuga si majorarea impozitului pe dividende de la 10% la 16%.
Impozite
Câstigurile din dobânzi, din tranzactii imobiliare si din vânzãrile de actiuni vor fi impozitate cu 16%, conform Codului Fiscal. Începând cu 1 ianuarie 2006, va începe procesul de fiscalizare a mediului rural, prin impozitarea terenurilor agricole. "În mediul rural trãieste 35-40% din populatia tãrii, care nu plãteste aproape nici un fel de impozite. Însã si acei oameni beneficiazã de învãtãmânt, sãnãtate, drumuri. Asa se face cã, acum, 5 milioane de contribuabili plãtesc impozite de care beneficiazã 22 de milioane de oameni. Din aceastã cauzã vom introduce impozite pe terenul agricol", explica ministrul finantelor publice.
Autor: Nicoleta Alexandrescu
Comentarii articol (0)