Raluca Vasilache, coordonatoarea practicii de dreptul concurentei din cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii, s-a numarat printre lectorii invitati in deschiderea celei de-a sasea editii a Conferintei Internationale de Drept si Politici de Concurenta a IMEDIPA (Institute for Studies in Competition Law and Policies) organizata la Bucuresti in perioada 28-29 iunie 2012.
Conferinta Internationala de Drept si Politici de Concurenta, desfasurata in aceste zile la Bucuresti, reuneste cateva sute de participanti si lectori de prestigiu international – profesori in cadrul universitatilor din Romania, Franta, Olanda, Germania, Anglia, Turcia, Serbia, practicieni in drept (avocati si consilieri juridici), precum si reprezentanti ai autoritatilor de concurenta din Romania, Grecia, Bulgaria, Cipru.
La evenimentul organizat sub auspiciile Consiliului Concurentei si Centrului de Studii in Dreptul Concurentei din cadrul Facultatii de Drept (Universitatea din Bucuresti), si-a anuntat prezenta si Frederic Jenny, presedintele Comitetului pentru Dreptul si Politica
Concurentei al Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OCED).
Prezenta la deschiderea lucrarilor,
Raluca Vasilache, Avocat asociat si coordonatoarea departamentului de dreptul concurentei din cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii, a sustinut o alocutiune despre procedura de angajamente in cazul practicilor anticoncurentiale, recent introdusa in legislatia concurentei. Potrivit acesteia, practica la nivelul Uniunii Europene arata ca procedura de angajamente in cazul practicilor anticoncurentiale se aplica cu predilectie in cazurile de abuz de pozitie dominanta.
Cazuistica redusa a Consiliului Concurentei de pana acum inclina balanta in favoarea intelegerilor. Chiar daca asemenea angajamente pot contribui la restabilirea rapida a mediului concurential normal, putand conduce la evitarea sanctionarii comportamentului investigat (de regula, cu 0,5-10% din cifra de afaceri in anul anterior deciziei de sanctionare), companiile trebuie sa se astepte ca autoritatea de concurenta din Romania nu va accepta angajamente daca va considera ca aplicarea unei sanctiuni ar raspunde mai bine politicilor de concurenta, a aratat avocatul.
„
Aplicarea procedurii, asadar, ramane la unica apreciere a Consiliului Concurentei, pana acum fiind acceptate angajamentele asumate de Federatia Romana de Fotbal si Liga Profesionista de Fotbal in cadrul investigatiei privind posibile practici anticoncurentiale in cazul vanzarii in comun a drepturilor comerciale asupra competitiilor fotbalistice. De asemenea, cel putin alte doua asemenea proceduri sunt in curs, vizand practici pe piata produselor preplatite de telefonie mobila”, a adaugat Raluca Vasilache.
Companiile care doresc sa-si asume angajamente in cazul in care formeaza obiectul unor investigatii pentru presupuse practici anticoncurentiale trebuie sa urmeze mai multe etape si, cel mai important, trebuie sa aiba initiativa unei asemenea proceduri care sa vizeze, de principiu, toate partile implicate. Avocatul de dreptul concurentei din cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii a punctat ca angajamentele propuse si asumate au forta obligatorie iar respectarea acestora va face obiectul unei monitorizari din partea
Consiliului Concurentei.
Potrivit sfaturilor Ralucai Vasilache, „
existenta unui precedent nu asigura succesul unui alt caz aparent similar, autoritatea avand putere deplina sa respinga propunerea de angajamente sau sa solicite revizuirea acestora. De asemenea, este important de stiut ca, in eventualitatea formularii de catre companii a unor asemenea propuneri de angajamente, ele devin subiect de dezbatere publica, procedura presupunand realizarea unui test de piata inainte ca autoritatea de concurenta sa emita orice decizie pe acest subiect. Nu in ultimul rand, sa nu se omita ca angajamentele, odata asumate, trebuie respectate cu strictete, in caz contrar abaterile putand fi sanctionate cu amenda”.
Plasata permanent pe prima pozitie pentru expertiza in domeniul dreptului concurentei in clasamentele realizate de directoarele internationale de specialitate, precum Chambers Europe si PLC Which Lawyer, echipa Tuca Zbarcea & Asociatii ofera servicii de asistenta juridica si consultanta privind reglementarile aplicabile in domeniul concurential (antitrust) in legatura cu tranzactii nationale si transfrontaliere dintre cele mai diverse (fuziuni, achizitii, joint ventures etc.).
Avocatii departamentului de dreptul concurentei din cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii au asistat cu succes mari jucatori de pe piata in investigatiile antitrust ale Consiliului Concurentei si au oferit consultanta beneficiarilor si entitatilor publice in cadrul procedurilor de autorizare si investigatie ale masurilor de ajutor de stat desfasurate de Comisia Europeana. De asemenea, experienta echipei Tuca Zbarcea & Asociatii include asistenta acordata in obtinerea autorizarilor operatiunilor de concentrare economica, a dispenselor intelegerilor dintre agenti economici, precum si in litigii privind aspecte de dreptul concurentei.
Pentru mai multe detalii despre a sasea editie a Conferintei Internationale de Drept si Politici de Concurenta a IMEDIPA, vizitati site-ul evenimentului.
Comentarii articol (0)