Intrebat de reporterul France Presse (AFP) de ce au fost adoptate ordonante de urgenta care limiteaza atributiile CCR, Titus Corlateanu a precizat faptul ca din anii '90 si pana recent, Curtea Constitutionala se pronunta doar asupra legilor aprobate de Parlament, tratatelor internationale si asupra regulamentelor celor doua Camere. Abia ulterior, in 2010, au fost extinse prerogativele Curtii si asupra hotararilor Parlamentului, lucru care nu este prevazut de Constitutie.
"Aceasta situatie a condus adesea la o stare de blocaj in activitatea Parlamentului, grupuri politice nemultumite de rezultatul votului asupra unor hotarari adoptate atacand cu regularitate, in mod abuziv, aceste acte la CCR si generand, astfel, intarzieri si prejudiciind activitatea Parlamentului”, spune Corlatean.
Mai mult, acesta a adaugat ca acest lucru (pronuntarea CCR asupra hotararilor Parlamentului – n.r.), nu se intampla nicaieri in statele membre UE.
Ministrul Justitiei a subliniat, totodata, ca acum s-a revenit la situatia de dinainte de 2010 si ca nu a fost schimbata componenta Curtii. "Nu s-a intervenit asupra duratei mandatelor judecatorilor, sau asupra altor aspecte esentiale ale activitatii si organizarii Curtii Constitutionale", conchide ministrul.
Este Justitia independenta?
Referitor la independenta justitiei din Romania in momentul de fata, Corlatean a mentionat ca aceasta este garantata prin Constitutie si prin legile de functionare ale Consiliului Superior al Magistraturii. De asemenea, judecatorii sunt inamovibili si beneficiaza de stabilitate.
In plus, ministrul considera ca Justitia actioneaza consolidandu-si independenta, avand in vedere faptul ca au existat anchete ale procurorilor, dar si sentinte definitive de condamnare ale unor inalti demnitari. "Sunt investigatii si anchete ale procurorilor anticoruptie care au vizat si ii vizeaza pe unii actori din mediul politic, atat pe cei de la putere, cat si de la opozitie, din administratie", adauga Corlatean.
Astfel, demnitarul este de parere ca Justitia este pe un drum ascendent pe calea unei adevarate independente si a aplicat doar legea, in ciuda presiunii create de interesul mediatic pentru astfel de subiecte.
"Institutiile functioneaza indiferent de cine se afla la guvernare"
In ceea ce priveste raportul Comsiei Europene privind reforma in justitie si masurile anticoruptie adoptate de Romania, Corlatean apreciaza ca Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) si-a demonstrat utilitatea pentru progresele din Justitia.
In acelasi timp, ministrul Justitiei subliniaza ca, la 5 ani de la aderarea Romaniei la UE, in baza progreselor realizate, este fireasca asteptarea reconfigurarii obiectivelor MCV, mecanism care nu mai poate ramane identic cu cel stabilit acum cinci ani. "O solutie de iesire din Mecanism in perspectiva anului urmator ar putea fi, inclusiv instituirea unui mecanism de monitorizare aplicabil tuturor Statelor Membre", spune Corlatean.
Demnitarul a mai mentionat ca Romania este printre putinele state membre ale Uniunii Europene care a infiintat o Agentie Nationala de Integritate, agentie care a avut rezultate in domeniul politicilor de integritate.
"Au fost cateva decizii care au constatat incompatibilitati ale unor demnitari, dar si decizii de confiscare a unor averi nejustificate. Deci, institutiile functioneaza indiferent de cine se afla la guvernare intr-un moment sau altul", incheie Corlatean.
Comentarii articol (4)