Ingrijorarile legate de presupusele controale ilegale la frontiera facute de statele membre in Spatiul de libera circulatie Schengen au fost in centrul atentiei deputatilor europeni. Acestia au adus in discutie controlarea autobuzelor cehe de catre autoritatile germane si controalele mobile de la frontierele olandeze in cadrul unei dezbateri cu reprezentanti ai Comisiei si Consiliului, informeaza Parlamentul European. Majoritatea grupurilor politice au criticat controalele.
"Doresc sa va asigur ca decizia de schimbare a bazei legale pentru deciziile privind Schengen a fost luata din motive legale. Consiliul nu a fost motivat de dorinta de a exclude Parlamentul din acest proces, dimpotriva, dorim ca parlamentarii sa fie pe deplin implicati", a spus
Andreas Mavroyiannis, ministrul cipriot pentru afaceri europene.
Totodata,
Cecilia Malmström, comisar pentru afaceri interne, a spus ca posibilitatea de a calatori fara controale la frontiere este unul din drepturile cele mai valoroase. Conform comisarului, Comisia Europeana (CE) nu va ezita sa initieze proceduri de constatare a neindeplinirii obligatiilor daca este necesar. "Inca lipsesc datele privind controlarea autobuzelor cehe de catre autoritatile germane", a spus Malmström, aratand ca supravegherea mobila din Olanda nu constituie o incalcare a regulilor Schengen, desi decizia Curtii inca nu a fost pronuntata in acest caz.
Manfred Weber a cerut Consiliului sa retraga decizia privind baza legala "Consiliul a reusit sa puna in pericol una din cele mai mari realizari ale Europei: spatiul intern fara frontiere", a spus Weber. Si
Sylvie Guillaume a criticat controalele: "Trebuie sa putem sa contam pe Comisie. Aceasta trebuie sa fie curajoasa si sa nu ezite sa isi foloseasca puterile, in special cand sunt puse in pericol drepturi fundamentale precum libertatea de circulatie", a spus Guillaume, precizand ca numai solidaritatea europeana si o abordare comunitara vor permite reactia la provocarile fragilitatii anumitor frontiere.
In acelasi timp,
Renate Weber a criticat incercarea statelor membre de a reduce libera circulatie, cerand Comisiei sa fie mai proactiva in apararea acestei libertati.In cazul in care Comisia va continua doar cu jumatati de masura, fara sa indrazneasca sa lanseze proceduri de constatare a neindeplinirii obligatiilor, mi-e teama ca ne vom trezi intr-o dimineata dandu-ne seama ca libertatea de circulatie nu mai exist, a adaugat Weber.
"Vedem ca statele membre merg pana la limita cu ce este posibil in cadrul regulilor Schengen si folosesc diferite metode pentru a evita aceste reguli", este de parere olandeza
Judith Sargentini. "In loc sa sprijine principiul fundamental al liberei circulatii, Comisia Europeana sustine controalele ilegale, de exemplu in Olanda", a precizat Sargentini.
Potrivit lui
Timothy Kirkhope, "spatiul Schengen nu este doar o zona guvernata de UE, reprezinta si teritorii si granite ale indivizilor. Securitatea nationala ramane unica responsabilitate a statelor membre. Aceasta institutie doreste ca statele membre sa aiba din ce in ce mai putin control asupra propriilor frontiere", a aratat englezul.
Sursa: Parlamentul European
Comentarii articol (1)