In realitate, cu cat ne informam mai mult asupra ideii din spatele doctrinelor politice, cu atat vom putea merge mai departe spre discutarea programelor reale ale unui partid politic. Pentru ca, nu-i asa, nu te poti da partid de dreapta sau stanga si sa ai in programul tau masuri politice aflate de cealalta parte a esicherului politic. Asa ca astazi, AvocatNet.ro porneste o dezbatere despre doctrinele politice si despre tipul de gandire care le influenteaza pe fiecare. Va invitam sa completati materialul cu informatii pe care le considerati relevante. Comentariile utile vor fi incorporate in textul articolului.
Inca o data, insa, va rugam sa renuntati la a discuta despre persoane. Acest articol discuta idei si ideologii politice, nu conducatori ai unor partide.
Intr-un fel ciudat, totul a pornit din efervescenta si violenta zilelor revolutiei franceze. Termenii "stanga" si "dreapta" au aparut odata cu intrunirea Adunarii Nationale, acel "Parlament" francez desemnat imediat chiar in zilele revolutiei. Membrii Adunarii Nationale s-au divizat in doua factiuni clar delimitate. Sustinatorii regelui erau asezati in dreapta Presedintelui Adunarii Nationale, in timp ce sustinatorii revolutiei erau asezati in stanga. La acel moment, diferenta dreapta - stanga era una singura: oamenii erau pentru sau impotriva regelui. (sursa)
Ulterior, pe masura ce politica a avansat, factiunile au devenit partide politice, iar diferentele ideologice s-au axat pe mult mai multe lucruri decat sustinerea unei persoane. In 2001, cartea "Guvernul si Politica Frantei" (vezi aici cartea) argumenteaza ca principalul diferentiator intre stanga si dreapta, in Europa, este clasa. Cartea sustine ca Stanga cauta justitie sociala prin intermediul politicilor economice si sociale redistributive, in timp ce Dreapta apara proprietatea privata si capitalismul. Mai mult, se spune ca natura conflictului depinde de diferentele sociale si politice si de stadiul dezvoltarii economice a fiecarei societati.
Asociatia Pro Democratia Timisoara explica intr-un scurt material cateva diferente notabile intre cele doua parti ale spectrului politic.
StangaAstazi, insa, conceptele au devenit extrem de complicate. Si e greu sa vorbesti simplist de stanga sau dreapta, la fel cum e greu sa atribui unui partid politic apartenenta la ideologii de stanga ori de dreapta.
Astfel inca de la inceput stanga a fost asociata ideii de transformare, facea apel al modernizare, la progres. Deci, in conformitate cu semnificatia initiala, stanga contesta ordinea sociala existenta la acea data, luptandu-se pentru schimbare. Adeptii ei se inspirau din conceptiile filosofice ale perioadei iluministe (Locke, Montesquieu, Rousseau), conform carora omul este, prin natura sa, bun, perfectibil, insa sistemul in care traieste nu ii este favorabil.
Zona stanga a spectrului politic a forst ocupata cu timpul, de partide din familia socialista, aparute catre sfarsitul secolului trecut. Valorile care i se atribuie in prezent stangii sunt: reforma, dreptate sociala, egalitate, libertate.
Dreapta
Adeptii dreptei au fost cei ai sustinerii status-quo-ului, facand apel la traditie, ordine, morala. Spre deosebire de viziunea optimista a stangii, dreapta are o viziune mai pesimista asupra naturii umane si, fara sa considere ca omul este neaparat rau, pleaca de la ideea ca ceea ce este rau in interiorul sau constituie o primejdie permanenta.
Ideile care i se atribuie in prezent dreptei sunt cele de ordine, morala, credinta, familie, iar liberalismul este considerat principalul exponent al dreptei.
Unii spun ca Dreapta pune accentul pe individ, in timp ce Stanga pune accentul pe societate. De aici, deriva o consecinta importanta: in doctrinele de dreapta, individul este pus pe primul plan in detrimentul colectivitatii, in timp ce in doctrinele de stanga, colectivitatea este pusa pe primul plan, in detrimentul individului.
Oarcum simplu, dar complicat in acelasi timp. Asa ca ne-am gandit sa te intrebam si pe tine cum diferentiezi stanga de dreapta si unde iti vezi preferintele politice, la stanga, centru sau dreapta spectrului politic?
Comentarii articol (45)