Conform documentului de presa, proiectul de lege a sanatatii propune reglementari noi la capitolul malpraxis, care prevad reducerea timpului in care pacientul poate fi despagubit pentru o eroare medicala. In acelasi timp, potrivit propunerii legislative, personalul medical asigurat, va fi scutit de a mai gestiona, in mod direct, cazurile de malpraxis in care a fost implicat.
"Asiguratorul va prelua diferendul dintre pacient si unitatea medicala. De asemenea, tot asiguratorul va fi obligat sa acorde sume si pentru despagubirile morale, nu numai pentru cele materiale, asa cum este situatia in prezent", spune Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii, in cadrul unei conferinte de presa.
In plus, Cepoi a precizat ca noua lege a sanatatii va include si o serie de termene clare in care pacientul va fi despagubit, desi, intr-o prima faza, neintelegerile ar trebui rezolvate pe cale amiabila. "O alta noutate este aceea ca, asiguratorul va avea obligatia sa propuna rezolvarea neintelegerilor mai intai pe cale amiabila", a declarat ministrul Sanatatii.
Potrivit comunicatului, proiectul de lege, momentan aflat in dezbatere publica, stabileste cu exactitate care va fi responsabilitatea fiecarei institutii in gestionarea cazurilor de malpraxis, fie ca este vorba de spital, Colegiul Medicilor, Ministerul Sanatatii sau asigurator, reglementare care este confuza in acest moment.
Conform datelor furnizate de Colegiul Medicilor din Romania, in cei 10 ani in care personalul medical s-a asigurat pentru aparitia posibilelor cazuri de malpraxis, au existat doar 5 despagubiri, prin care au fost despagubite doar daunele materiale, fara cele morale.
Proiectul noii legi a sanatatii a fost lansat in dezbatere publica la 3 iulie 2012, aducand o serie de schimbari in sistemul sanitar din Romania. Potrivit Ministerului Sanatatii, proiectul vizeaza reorganizarea sistemului de asigurari de sanatate, organizarea si functionarea spitalelor, precum si cresterea controlului calitatii servicii si cresterea rolului Ministerului Sanatatii in monitorizarea si controlul politicilor de sanatate.
"Propunerea legislativa are in vedere in primul rand, reducerea dezechilibrului financiar si regandirea organizatorica si functionala a intregului sistem sanitar. Proiectul de lege propune un model care sa creasca baza de colectare a contributiilor de asigurari de sanatate, sa asigure utilizarea eficienta a rersurselor financiare, pastrand eforturile contribuabililor in actualele limite”, a declarat Vasile Cepoi.
Puteti consulta aici proiectul noii legi a sanatatii.
Comentarii articol (0)