Daca plecati in excursie cu masina, fii sigura ca exista multe locuri in care puteti opri astfel incat cel mic sa aiba pe unde sa alerge si sa exploreze. Opreste pe unde vezi un loc de joaca sau un parc. Cand vi se face foame, incearca sa gasesti un loc mai putin aglomerat de pe drum ca sa nu pierdeti mult timp in spatii aglomerate. Chiar daca astfel de opriri e posibil sa va mareasca timpul alocat drumului, nu uita ca si calatoria in sine are partea ei de farmec intr-o excursie.
Cand cel mic trebuie sa mearga la baie, mergi si tu cu el in toaleta si fii sigura ca se spala pe maini dupa. E bine, totusi, sa ai si un lichid pentru igienizarea mainilor in geanta in caz ca nu exista sapun in toalete sau daca nu curge apa.
Vacantele alaturi de copii pot fi mai frumoase daca sunt simple. Incearca sa stati intr-un singur loc unde sunt si multe activitati pentru copii. Daca nu va plimbati din loc in loc, e mult mai usor pentru cel mic sa se simta bine si sa va bucurati toti de excursie.
Ce sa impachetezi
Pe langa toate obiectele pe care le iei in mod normal in bagaj, e de ajutor daca impachetezi si:
- servetele uscate si umede
- pungi goale pentru gunoi si rufe murdare
- inca un rand de haine pentru copil pe care sa-l ai la indemana in caz ca se lasa rece sau ca se murdareste pe drum
- o casoleta mai mare pe care o poti folosi si pe post de olita pentru cel mic daca nu exista WC-uri pe drum sau daca cel mic inca nu a fost invatat sa mearga la toaleta
- ia si o bucata de plastic pentru saltea in cazul in care cel mic inca face pipi in pat
- fructe si gustari sanatoase
- multa apa, mai multa decat sucuri. Termosurile sunt si mai utile pentru cei mici, mai ales cele cu pai incorporat din care pot bea usor
- nu-ti lasa niciodata copilul singur in parcare
- nu lasa lucruri pe suportul din spate al masinii sau pe bord. In cazul franarii bruste, obiectele mici pot zbura si il pot lovi pe cel mic.
- drumul facut noaptea nu e intotdeauna o idee buna pentru ca nu e sigur sa-i lasi pe cei mici intinsi pe bancheta din spate fara centura de siguranta
- fii sigura ca soarele nu bate direct pe copilul tau. Pune o panza la geam sau un parasolar.
- daca poti, stai in spate cu copilul. Asa nu se va plictisi la fel de repede si drumul va fi mai placut.
- opreste ori de cate ori cel mic iti spune ca are nevoie la baie. El nu se poate tine pana la “urmatoarea benzinarie”
- gaseste modalitati de a-l distra pe cel mic
In cazul bebelusilor:
- da-i celui mic o jucarie care face zgomot sau care canta
- atarna o jucarie de scaunul de masina al copilului
- fii pregatita cu o geanta in care sa ai diverse jucarii de plus pe care sa i le dai din cand in cand ca sa nu se plictiseasca
- leaga jucariile preferate ale celui mic cu o panglica de scaunul de masina. Astfel, nu are cum sa le scape.
- canta-i pe drum sau pune o muzica linistitoare
- incearca sa ai jucarii si carti la indemana pe drum
- fa un picnic in masina, cu o gustare si ceva de baut
- pune niste melodii pe care sa le puteti canta impreuna sau povesti pe CD
- arata-i lucruri interesante de pe drum si discutati despre ele: “uite un pod. Cate masini crezi ca au trecut peste acest pod?”
- daca aveti de facut un drum lung, opriti cat de des puteti pentru ca cel mic sa se bucure de putina libertate si sa-si consume energia alergand si jucandu-se.
- inainte de a pleca, faceti impreuna traseul si marcati-l cu creionul pe harta. Pregateste niste informatii si curiozitati despre zonele prin care treceti pe care sa i le spui pe drum.
- numarati oile, trenurile, podurile pe langa care treceti
- cantati melodii pe care sa le stiti amandoi sau inventati niste piese care sa aiba legatura cu lucrurile pe langa care treceti
- incercati niste jocuri de ghicit si de imaginatie: “ma gandesc la un animal mare, maro care face vizite pe la casele oamenilor. La ce animal ma gandesc?”
- pregateste niste cadouri surpriza pe care poti sa i le oferi copilului si sa-l tina ocupat o buna perioada de timp
<!-- I. Cu masina-->
Drumul cu autocarul sau cu trenul poate fi, la inceput, foarte interesant pentru copii pentru ca e vorba de un lucru nou, necunoscut de ei inca. Dar daca vorbim de drumuri lungi, plictiseala clar o sa se resimta in randul copiilor.
Cum sa il distrezi pe cel mic in drumul cu autobuzul sau cu trenul:
- uitati-va la numele statiilor sau numarati-le
- vorbeste-i copilului despre siguranta in astfel de mijloace de transport si cum sa nu se raneasca in astfel de spatii
- uitati-va la peisaje si la toate lucrurile pe langa care treceti. Poti sa inventezi si un joc: “cine e primul care vede o oaie castiga… ceva”.
- roaga-l sa-ti spuna o poveste
- cautati lucruri familiare, peisaje sau lucruri care sa indice ca sunteti aproape de casa sau de destinatia finala
- pregateste in geanta niste gustari, ceva de baut, jucarii si carti
Nu exista niciun motiv pentru care sa nu-l iei pe cel mic intr-o calatorie cu avionul, dar e indicat sa astepti cateva luni dupa nastere. In cabina de avion circula multi microbi, iar copiii nu au aceeasi rezistenta ca adultii si pot lua o infectie mai repede.
De stiut cand zbori alaturi de copii:
- imbraca-l pe cel mic lejer si poti sa-i pui mai multe straturi de haine, dar care sa se poata scoate usor
- incearca sa nu zbori cu copilul daca este racit
- daca cineva din familie a fost recent racit, poti sa folosesti un spray nazal, dropsuri sau medicamente cu 15-20 de minute inainte de decolare si de aterizare.
- in functie de compania aeriana pentru care optezi, intreaba de toate lucrurile pe care ti le pot pune la dispozitie atunci cand calatoresti alaturi de copii, chiar si de asistenta pentru transfer de pe aeroport in avion.
- e o idee buna sa schimbi scutecul celui mic inainte sa te imbarci
- fa loc in geanta si pentru jucarii pe care sa i le oferi treptat celui mic. Daca nu sunt turbulente, poti sa mergi cu cel mic la o scurta plimbare pe culoar sau sa rogi o asistenta de zbor sa faca asta in locul tau.
Daca cel mic poate dormi la decolare si la aterizare, calatoria e mult mai usoara pentru amandoi. Daca nu, poti usura disconfortul creat de infundarea urechilor si poti reduce durerea daca il alaptezi pe cel mic sau daca ii dai un biberon/ un pahar cu pai incorporat. Actiunea de a trage lichid dintr-un pahar si de a inghiti il va ajuta pe cel mic cu disconfortul creat de durerile de urechi din cauza presiunii.
Pentru copiii mai mari, si guma de mestecat poate fi de ajutor in aceste situatii.
<!-- III. Cu avionul-->
Raul de drum este de obicei cauzat de schimbarea pozitiei si de miscarea urechii interioare. Desi raul de drum e intalnit mai des pe vas, poate sa apara si in cazul deplasarii cu masina, avionul sau autobuzul.
Simptome in cazul celui mic:
- e deranjat la burtica
- e palid
- casca
- flatuleaza sau ragaie
- il doare capul
- e ametit
- vomita
- Da-i sa manance ceva inainte de plecare, dar nu lucruri grase sau grele.
- Incearca sa-l faci pe cel mic sa se uite pe geam, nu inauntrul masinii. Ai grija, insa, sa se uite la lucruri fixe, nu la alte lucruri in miscare.
- Asigura-te ca e aer curat in masina, incearca sa lasi geamul crapat cat sa intre un vant placut.
- Incearca sa-l distragi pe cel mic de la starea de disconfort; fa-l sa se gandeasca la alte lucruri.
- Daca observi ca cel mic e palid, tacut si se plange ca ii este rau, opreste masina si lasa-l sa ia o gura de aer curat.
- Exista si niste pastile impotriva raului de drum, dar consulta un medic inainte de a-i da celui mic astfel de medicamente.
Comentarii articol (0)