Potrivit unui studiu realizat de Banca Central Europeana (BCE), tara noastra urmeaza sa se integreze in zona euro in perioada 2010-2014, cu trei ani mai tirziu decit Ungaria si mult dupa Slovacia. In mai multe rinduri, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a declarat ca tara noastra ar putea trece la moneda unica europeana in perioada 2012-2014. Potrivit raportului, Slovacia va trece la euro in perioada 2008- 2009, fiind urmata de Republica Ceha si Polonia care vor face acest pas in 2009-2010 si Ungaria - 2011.
Pasii pentru euro
Pentru a adopta euro, Romania va trebui ca pina in 2010 sa implementeze o piata de capital cu dobinzi foarte scazute. Conform Tratatului de la Maastricht, dobinda maxima ar trebui sa se ridice la 1,5 puncte procentuale peste nivelul european. De asemenea, ultimul pas in directia introducerii euro ca moneda unica pe piata romaneasca se refera la participarea obligatorie, in perioada 2010-2012, la Mecanismul Cursurilor de Schimb (Exchange Rate Mecanism - ERM) II. Aceasta reprezinta una dintre conditiile Tratatului de la Maastricht.
Prin Mecanismul bilateral ERM II, introdus in momentul adoptarii monedei unice, fiecare moneda participanta are definita o paritate centrala comparativ cu euro, banda de fluctuatie mentinindu-se aceeasi (plus/ minus 15%). Participarea la ERM II este obligatorie cu cel putin doi ani inainte de intrarea in zona euro. Potrivit BCE, Slovacia si Polonia vor intra in ERM II in 2006, iar Republica Ceha si Ungaria vor face acest pas in 2006-2007, respectiv 2007-2008.
Cei doi „daca“
In afara de etapele pe care trebuie sa le depaseasca pina in momentul adoptarii euro, trecerea la moneda unica se poate realiza doar in anumite conditii. Potrivit guvernatorului Isarescu, este vorba de o crestere economica solida si de continuarea procesului de dezinflatie graduala „care la noi a inceput cu aproape zece ani mai tirziu decit in tari precum Polonia, Ungaria si Cehia, ceea ce explica decalajul pe care il avem fata de aceste tari“.
Comentarii articol (0)