GRECO insistă ca Secţia specială să fie desfiinţată
Noi critici, de data asta pe un ton și mai aspru, pentru modificarea legilor justiției, în vigoare de aproape un an, și Secția pentru magistrați. GRECO și Ministerul Justiției au publicat oficial raportul făcut de specialiștii Grupului de State Împotriva Corupției într-o procedură extraordinară, ad hoc, declanșată în cazul țării noastre anul trecut.
Secția specială este văzută drept o amenințare la adresa independenței justiției, iar GRECO este pur și simplu uimit că autoritățile române refuză să o desființeze, așa cum suna recomandarea făcută anul trecut.
Raportul menționează într-o notă negativă și modificările aduse Codului penal și amintește rezultatele referendumului pe justiție din primăvară.
GRECO arată că decizia autorităților române de a întări poziția Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este în profundă contradicție cu recomandarea din precedentul raport, de a desființa aceasta structură.
„Îngrijorările exprimate în raportul Ad hoc cu privire la efectele negative ale înființării structuri și adevăratele motive ale întăririi acesteia, în contextul creșterii presiunii asupra DNA și a demiterii procurorului-șef, rămân cu atât mai actuale. Modificările legislative care permit retragerea apelurilor plasează Secția în afara sistemului ierarhic al Ministerului Public”, se arată în Raportul GRECO.
Specialiștii GRECO atrag atenția că și Comisia de la Veneția, dar și Comisia Europeană, în ultimul raport MCV, au criticat noua Secție. Un alt pericol - polițiștii ar ajunge să investigheze judecători și procurori.
Croaţia a trimis scrisoarea de intenţie pentru a intra în ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), anticamera pentru aderarea la moneda unică, a anunţat luni seară şeful Eurogrup, Mario Centeno, transmite Reuters.
Mecanismul ERM II prevede ca evoluţia cursului de schimb al monedei ţării candidate să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat timp de doi ani înainte de adoptarea euro.
Cel mai tânăr stat membru al Uniunii Europene speră să intre anul viitor în mecanismul ERM II, pre-etapa trecerii la moneda unică, iar BCE şi Comisia Europeană vor monitoriza implementarea angajamentelor Croaţiei. Dacă BCE şi cele 19 state membre ale zonei euro îşi dau acordul, ar putea adera la euro cel mai devreme în 2023.
Angajamentele oferite de Croaţia în scrisoare au fost salutate de miniştrii de Finanţe din zona euro, a declarat Mario Centeno la o conferinţă de presă.
Comentarii articol (0)