Sectiunea I - cuprinde mediatorii autorizati care se constituie in asociatii profesionale locale si nationale si care au arhiva si registre proprii, precum si evidenta financiar-contabila
Sectiunea II - cuprinde subsectiunile:
- Mediatori suspendati
- Mediatori fara forma de exercitare a profesiei
- Mediatori care nu se constituie in asociatii profesionale locale si nationale si care au arhiva si registre proprii, precum si evidenta financiar-contabila
Conform Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, in tablou se mentioneaza urmatoarele date:
- numele si prenumele mediatorului;
- sediul profesional;
- pregatirea de baza a mediatorului, institutiile la care s-a format si titlurile cu care le-a absolvit;
- domeniul medierii in care acesta este specializat;
- durata experientei practice in activitatea de mediere;
- limba straina in care este capabil sa desfasoare medierea;
- calitatea de membru al unei asociatii profesionale in domeniul medierii, precum si, dupa caz, al altor organizatii;
- existenta unei cauze de suspendare.
Important! Profesia de mediator se exercita numai de catre persoana care a dobandit calitatea de mediator autorizat. Exercitarea acestei profesiei fara autorizatie constituie infractiune si va fi sanctionata ca atare.Tabloul mediatorilor autorizati va fi pus la dispozitia oricarei persoane care solicita, in scris, acest lucru Consiliului de Mediere. In plus, tabloul va fi transmis tuturor institutiilor stabilite de lege, si anume: instante judecatoresti, autoritati ale administratiei publice locale, Ministerul Justitiei. De asemenea, tabloul va fi disponibil si pe pagina de internet a Consiliului.
Cine poate deveni mediator?
Potrivit Legii nr. 192/2006, medierea reprezinta o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor.
Acelasi act normativ stabileste care sunt conditiile ce trebuie indeplinite de o persoana pentru a deveni mediator:
a) are capacitate deplina de exercitiu;
b) are studii superioare;
c) are o vechime in munca de cel putin 3 ani;
d) este apta, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activitati;
e) se bucura de o buna reputatie si nu a fost condamnata definitiv pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei;
f) a absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor, in conditiile legii, sau un program postuniversitar de nivel master in domeniu, acreditate conform legii si avizate de Consiliul de mediere;
g) a fost autorizata ca mediator.
Odata indeplinite aceste conditii, persoanele vor putea fi autorizate ca mediatori de catre Consiliul de mediere, dupa achitarea taxei de autorizare. Ulterior, mediatorii autorizati vor fi inscrisi in Tabloul mediatorilor, intocmit de Consiliul de mediere si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Consiliul are, totodata, obligatia de a actualiza periodic tabloul si de a-l pune la dispozitie celor interesati.
Nota AvocatNet.ro: Tabloul mediatorilor autorizati se publica in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 562 bis, care poate fi achizitionat de la Centrul pentru relatii cu publicul al Regiei Autonome „Monitorul Oficial”, Bucuresti, sos. Panduri nr. 1.
De asemenea, pentru mai multe detalii privind profesia de mediator si activitatea de mediere, puteti consulta pagina de internet a Consiliului de Mediere.
Comentarii articol (1)