Se spune ca frica este cel mai bun servitor al omului, dar si cel mai crud stapan. Frica este un mecanism de aparare involuntar care ne poate tine pe loc, ne poate sabota planurile, cariera, relatiile, eforturile sau care ne poate impinge departe, foarte departe si ne ajuta sa descoperim ceea ce nu stiam despre noi: ca uneori nu avem limite in ceea ce priveste succesul.
De cele mai multe ori, frica este un sentiment justificat, insa alteori trece nevazuta sub umbra altor sentimente si idei. Iata
5 cele mai comune temeri ale oamenilor si cum putem profita de ele pentru a evolua.
Frica de a fi ridicol
Probabil ca aceasta este una din cele mai puternice frici pe care oamenii le au atunci cand se afla in orice situatie necunoscuta si vor sa afle mai multe: se tem de a nu fi ridicoli punand intrebari sau spunand ceea ce gandesc. Aceasta teama vine din experientele trecute negative (la scoala, de exemplu, copiii sunt rautaciosi, iar cand unul pune o intrebare mai neobisnuita, ceilalti il ridiculizeaza), dar se poate corecta prin aprofundarea cunostintelor si construirea unei stime de sine bazata pe experienta si reusita.
Frica de a gresi
Succes fara greseli nu exista, pentru ca nimeni nu s-a nascut invatat sau experimentat si nimeni nu are cheia tuturor raspunsurilor. Teama de a gresi apare adesea in situatiile noi si este amplificata de sentimente de anxietate, nervozitate si neliniste. A gresi este firesc, insa teama de a gresi poate fi atat de mare uneori incat persoana respectiva nu mai are curajul sa isi urmareasca visul. Singurul lucru pe care trebuie sa il avem in minte este ca drumul spre succes este pavat cu greseli.
Greselile pot fi insuportabile, o lovitura puternica in stima de sine, dar sunt si cea mai buna modalitate de a progresa, pentru ca ne ofera sansa de a invata.
Teama de succes
Aceasta teama este des intalnita in randul oamenilor pentru ca succesul poate avea un impact semnificativ asupra vietilor noastre. Mai mult, oamenii nu se tem neaparat de succesul in sine si de respectul care vine odata cu acesta, ci de pasii pe care trebuie sa ii faca pentru a fi cel/cea mai bun/a. La toate acestea, se adauga teama de a da gres in timp ce urmaresc succesul, prima decizie care trebuie luata pentru a porni spre reusita si teama ca nu suntem suficient de buni si nu avem destula incredere in fortele proprii pentru a atinge telurile stabilite.
Teama de succes este atat de mare uneori incat oamenii gasesc tot felul de scuze pentru nu-si urmari telurile (daca nu sunt suficient de bun/a, nu vreau sa fac acest lucru pentru ca nu cred ca...., etc.). Cea mai buna metoda de a trece peste aceasta teama este de a cunoaste cu adevarat ceea ce dorim sa facem, sa gasim metodele prin care putem sa ne atingem telurile si sa avem credinta ca incercand si muncind nu avem cum sa dam gres.
Teama de a fi lider
Aceasta pozitie ravnita vine si cu mari responsabilitati iar multora le este frica de impactul pe care deciziile lor le pot avea asupra alor si asupra celor din jurul lor, pe care ii conduc. Multi se intreaba daca au ceea ce este necesar pentru a conduce oamenii, daca au capacitatea de a lua decizii bune sau daca deciziile lor sunt potrivite unor situatii anume.
Teama de a fi lider poate fi inlaturata prin simplul exercitiu in functie si prin increderea in abilitatile de conducator, in inteligenta emotionala si in experienta in domeniul pe care il exercitati. Rezultatele vor veni rapid si, cu ajutorul feedback-ului, orice greseala poate fi transformata intr-un succes.
Teama de a vorbi in public
Multor oameni le este frica de vorbitul in public, li se pare o corvoada si ar prefera sa faca orice altceva decat sa tina o cuvantare in fata colegilor lor, a prietenilor, etc. Intr-adevar, vorbitul in public nu este cel mai usor lucru pe care cineva il poate face, dar este o activitate care poate fi imbunatatita in timp, care poate fi documentata si indrumata cu ajutorul unor specialisti sau a unor carti si care nu tine de talent, ci de perseverenta.
Amintiti-va de un caz celebru care a facut istorie: Regele George al VI-lea al Marii Britanii nu era foarte bun la vorbitul in public, mai ales ca avea si un defect de vorbire, dar acest lucru nu l-a impiedicat sa incerce, sa exerseze si sa isi invinga frica. Si a reusit!
Sursa: garbo.ro
Comentarii articol (3)