Problema dezbatuta astazi este cauzata de faptul ca modificarile din Codul Fiscal nu au fost corelate cu Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Ca urmare, in cazul in care o persoana obtine venituri din drepturi de autor, datoreaza CAS doar pentru primul contract, cel de-al doilea fiind exceptat de la plata CAS.
In principiu este clar care sunt taxele si contributiile ce trebuie declarate si platite in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente, activitati agricole si asocieri fara personalitate juridica.
“Clarificarea” s-a produs prin introducerea in Codul Fiscal a unui capitol distinct, in cadrul Titlului IX^2 Contribuþii sociale obligatorii, CAP II. Sa fie insa chiar asa ?
Daca analizam prevederile Art. 296^21 din capitolul mai sus amintit, si anume:
“ART. 296^21 Contribuabili
(1) Urmatoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, dupa caz:
………………………………………………………………………………………………………………………………………………
(2) Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I - III ºi V din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la alin. (1).”
Aducand in acelasi text exceptiile la care face referire ART. 296^21 alin.2 si anume cele din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, Art.6 alin. (1) pct. I - III ºi V, lucrurile se complica:
“Art. 6
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………
d) persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil.
Simplificand putin lucrurile, in cazul in care o persoana obtine venituri conform Codului fiscal, ART. 296^21, lit. f. este exceptata de la plata CAS pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in aceasta situatie, daca este asigurata in mod obligatoriu, prin efectul legii, conform Legii nr. 263/2010, Art.6 alin. 1, pct I lit. d.
Sa intelegem ca o persoana care obtine atat venituri din drepturi de autor, cat si venituri dintr-un contract/ conventie incheiete conform Codului Civil, datoreaza CAS doar pentru unul din ele?
Sau sa consideram ca la modificarea Codului Fiscal nu s-a tinut cont de modificarea articolului 6, alin. 1 din Legea 262/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care initial trecea veniturile din drepturi de autor si drepturi conexe si contractele/conventiile incheiate potrivit Codului civil la punctual VI al aceluiasi articol, punct neexceptat de la plata CAS , in legea 263/2010 si ulterior in Codul Fiscal ?
Autori:
Dana Apostol - membru in Consiliul Director APEC
Beatrice Ambro - vicepresedinte APEC