Începând de astãzi, cetãþenii români care au depãºit termenul de ºedere în statele pe al cãror teritoriu au cãlãtorit nu vor mai avea dreptul sã foloseascã paºaportul timp de 5 ani, iar 10 ani nu au voie sã reintre în þara care i-a returnat.
Aceeaºi mãsurã se aplicã, potrivit Ordonanþei Guvernului nr. 28 / 2005, ºi în cazul persoanelor care au sãvârºit în strãinãtate fapte de cerºetorie, constatatã potrivit legii, sau care au fost trimise în þarã, dupã sãvârºirea unor fapte ce intrã sub incidenþa legilor penale, în baza acordurilor de readmisie încheiate de România cu alte state.
Pe cale de consecinþã, în situaþia în care poliþiºtii de frontierã constatã, la întoarcerea în þarã, cã un cetãþean român a depãºit termenul legal de ºedere, indiferent dacã a avut sau nu nevoie de vizã de intrare, vor proceda la ridicarea paºaportului. Fac excepþie persoanele care sunt posesoare de permise de ºedere / muncã valabile sau care prezintã dovezi privind obþinerea vizei de muncã de la reprezentanþa diplomaticã în România a statului respectiv.
Poliþia de frontierã reaminteºte celor interesaþi cã, potrivit legii, cetãþenii români au dreptul legal sã stea în statele spaþiului Schengen cel mult 90 de zile într-un interval de 6 luni. În acest interval pot fi efectuate mai multe cãlãtorii, dar durata totalã a sejurului nu trebuie sã depãºeascã 90 de zile. Cetãþenii români trebuie sã se informeze, la plecarea din þarã, cu privire la termenele legale de ºedere în statele unde vor sã ajungã ºi sã respecte aceste prevederi pentru a nu avea necazuri (www.politiadefrontiera.ro).
Comentarii articol (0)