Ordinul ANAF nr. 1303/2012 a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 637 din 7 septembrie 2012. El completeaza prevederile Ordinului ANAF nr. 1438/2009 care aproba modelele unor formulare utilizate in domeniul colectarii creantelor fiscale.
Mai exact, prin noul ordin sunt aprobate modele pentru doua noi formulare care vor fi utilizate in acest domeniu. Este vorba despre:
- Adresa de instiintare privind infiintarea popririi asupra disponibilitatilor banesti.
- Decizie de ridicare a masurilor de executare silita asupra disponibilitatilor banesti.
Adresa de instiintare privind infiintarea popririi asupra disponibilitatilor banesti se intocmeste de compartimentul cu atributii de executare silita, in format electronic pentru tiparire, transmitere si arhivare. Documentul este editat prin sistemul informatic, fiind valabil fara semnatura si stampila.
Acest document este utilizat pentru poprirea creantelor fiscale ale unui contribuabil. Mai exact, formularul este transmis bancilor la care debitorul are deschis contul, astfel incat institutia bancara sa retina sumele datorate de contribuabil la stat.
Potrivit informatiilor din formular, poprirea se considera infiintata din momentul primirii adresei de infiintare. In acest sens, baca are obligatia sa inregistreze atat ziua, cat si ora primirii adresei de infiintare a popririi.
"Din momentul indisponibilizarii, respectiv de la data si ora primirii adrese, nu veti proceda la decontarea documentelor de plata primite, respectiv la debitarea conturilor debitorului, si nu veti accepta alte plati din conturile acest uia pana la achitarea integrala a obligatiilor fiscale, cu exceptia sumelor prevazute la art. 149 alin. (12) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si pentru stingerea obligatiilor fiscale aferente bugetelor adm nistrate de organul fiscal care a infiintat poprirea", se mai precizeaza in adresa de instiintare privind infiintarea popririi.
Articolul mentionat in adresa prevede sumele care nu pot fi poprite, si anume:
- sumele necesare platii drepturilor salariale, inclusiv a impozitelor si contributiilor aferente acestora, retinute la sursa, daca, potrivit declaratiei pe propria raspundere a debitorului sau reprezentantului sau legal, rezulta ca debitorul nu detine alte disponibilitati banesti;
- sumele necesare platii accizelor de catre antrepozitarii autorizati. In acest caz, debitorul va prezenta unitatii bancare odata cu dispozitia de plata si copia certificata, conform cu originalul, a autorizatiei de antrepozitar;
- sumele necesare platii accizelor, in numele antrepozitarilor autorizati, de catre cumparatorii de produse energetice;
- sumele necesare platii impozitelor, taxelor si contributiilor de care depinde mentinerea valabilitatii inlesnirii. In acest caz, debitorul va prezenta unitatii bancare odata cu dispozitia de plata si copia certificata, conform cu originalul, a documentului prin care s-a aprobat inlesnirea la plata.
In adresa aprobata de ANAF se mai arata ca documentul poate fi contestat in termen de 15 zile de la comunicare sau luare la cunostinta.
In ceea ce priveste al doilea formular aprobat vineri de Fisc, "Decizie de ridicare a masurilor de executare silita asupra diponibilitatilor banesti", acesta se utilizeaza pentru a ridica masurile de executare silita in cazul in care au fost indeplinite toate conditiile pentru ca executarea silita sa inceteze (s-au stins integral obligatiile fiscale prevazute in titlul executoriu sau a fost desfiintat titlul executoriu, spre exemplu). Practic, prin acest document se ridica poprirea asupra disponibilitatilor din conturile bancare ale unui debitor.
Acest formular este, la fel ca cel descris anterior, editat prin sistemul informatic, fiind valabil fara semnatura si stampila.
Prevederile noului ordin ANAF au intrat in vigoare in 10 septembrie, astfel ca noile formulare vor putea fi utilizate incepand chiar de astazi.
Mai multe informatii despre poprirea creantelor fiscale puteti citi articolul Cum se popresc creantele fiscale.