Potrivit documentului de presa, Curtea de Apel Bucuresti a dispus suspendarea dispozitiilor Hotararii nr. 2 adoptata de catre UNEJ la data de 19 mai 2012 si a dispozitiilor art. 54 literele j) si l) din Statutul UNEJ, astfel cum au fost modificate prin Hotararea nr. 2/19.05.2012, pana la pronuntarea instantei de fond.
Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti din Romania (UNEJ) a adoptat o serie de Hotarari prin care:
- Se interzice membrilor UNEJ sa incheie contracte, conventii, protocoale sau orice alte inscrisuri cu privire la executarea silita si in legatura cu aceasta cu exceptia celor prevazute de lege;
- Se stipuleaza obligatia membrilor UNEJ „sa aiba evidentiat si incasat cel putin onorariul minim, prevazut de legislatia in vigoare, in fiecare dosar executional, la data declansarii procedurii executionale”.
Ulterior, UNEJ a modificat Statutul, publicat in Monitorul Oficial partea I nr. 385 din 30 Mai 2012 care, la art. 54 j si l, prevede aceleasi interdictii si obligatii.
Sesizand impactul economic negativ pe care atat Hotararea cat si modificarea de Statut o au deja asupra creantelor din portofoliul institutiilor bancare, societati de leasing sau de telefonie aflate in diverse stadii de executare, Bostina si Asociatii a atacat in contencios administrativ Hotararea UNEJ precum si dispozitiile art 54 lit l si j din Statutul UNEJ, solicitand UNEJ revocarea Hotararii si a articolelor din Statut si Curtii de Apel Bucuresti suspendarea Hotararii si articolelor din Statut.
„A fost initiativa noastra sa atacam aceasta hotarare venind astfel in intampinarea interesului clientilor nostri, clienti care ne-au mandatat cu activitatea de management si monitorizare la nivel national a activitatilor de executare a portofoliilor de creante. Hotararea si transpunerea ei in Statutul UNEJ au avut un impact negativ evident in conditiile in care, pur si simplu, executorii judecatoresti, amenintati cu controale si sanctiuni disciplinare de catre UNEJ, refuza primirea dosarelor, incheierea contractelor de executare prin care institutiile financiare aveau posibilitatea negocierii limitelor onorariilor. Suntem fericiti sa anuntam clientii nostri ca demersul nostru juridic a fost incununat de success si a fost restabilita starea de normalitate si legalitate in domeniul executarilor silite.” spune Andrei Sarban, avocat senior in cadrul Bostina si Asociatii.
„Este important de mentionat ca acesta este doar primul pas al demersului nostru. Vom continua, in primul rand, sa aparam sentinta obtinuta si, mai apoi, in functie si de reactia UNEJ, vom solicita instantei anularea Hotararii UNEJ si a dispozitiilor din Statutul UNEJ suspendate," mai spune Andrei Sarban.