“Prin aceasta hotarare se restabileste o stare de normalitate, fapt care va contribui la diminuarea portofoliului creantelor neperformante ale institutiilor financiar bancare, cu efecte imediate si de lunga durata asupra insanatosirii sistemului bancar romanesc”, spune andrei Sarban, avocat partener in cadrul casei de avocatura Bostina si Asociatii.
Uniunea adoptase Hotararea nr. 2 din 19 mai 2012, prin care interzicea membrilor sa incheie contracte, conventii, protocoale sau orice alte inscrisuri cu privire la executarea silita si in legatura cu aceasta, cu exceptia celor prevazute de lege, si se instituie obligatia acestora de a avea evidentiat si incasat cel putin onorariul minim in fiecare dosar executional, la data declansarii procedurii executionale. Ulterior, in baza acestei hotarari, a fost modificat statutul Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti din Romania (UNEJ), care, la art. 54 j si l, prevedea aceleasi interdictii si obligatii.
In vara anului trecut, Bostina si Asociatii ceruse in contencios administrativ anularea unor hotarari ale UNEJ, prin care membrii sunt obligati sa nu incheie contracte privind executarea silita si sa aiba incasat cel putin onorariul minim la declansarea procedurii, considerand ca aceste hotarari au un impact negativ asupra companiilor cu portofoliu mare de creante care urmeaza sa fie puse in executare. In 17 septembrie 2012 aceeasi Curte de Apel suspendase efectele hotararii UNEJ tot la cererea Bostina si Asociatii, astfel incat decizia din 22 aprilie 2013 vine sa confirme sustinerile nosatre.
“Ceea ce trebuie evidentiat este ca, desi au mai existat incercari de anulare ale dispozitiilor atacate, aceasta este singurul demers care reuseste anularea in intregime atat a Hotararii cat si a prevederilor din Statutul UNEJ“, mai spune Sarban.
Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs in 15 zile.