Deseori utilizam cloud computingul fara sa ne dam seama. De exemplu, serviciile de posta electronica prin internet sau site-urile Facebook si Spotify folosesc aceasta tehnologie pentru a stoca fotografii, videoclipuri si fisiere text.
In cadrul acestui model informatic, informatiile sunt pastrate in centre uriase de date care contin sute de servere si sisteme de stocare si sunt compatibile cu aproape orice tip de software. Pentru a accesa fisierele sau programele, utilizatorul se conecteaza de pe orice dispozitiv adecvat (calculator, smartphone, tableta etc.) la asa-numitul "nor" (cloud) de informatii. Astfel, utilizatorul nu mai este nevoit sa cumpere si sa intretina servere si sisteme de stocare costisitoare.
Din totalul intreprinderilor care au apelat la aceasta tehnologie, 80% declara o reducere cu 10-20% a cheltuielilor cu sistemele IT, in timp ce restul de 20% raporteaza economii de cel putin 30%. In plus, intreprinderile care utilizeaza cloud computing au nevoie de mai putin spatiu fizic si de sprijin IT redus.
Utilizarea sistemului ar suplimenta PIB-ul UE cu aproape 600 de mld. euro in perioada 2015-2020
Totusi, UE nu valorifica pe deplin potentialul acestei tehnologii. Motivul? Numeroase firme au incertitudini referitoare la securitatea datelor sau la posibilitatea de a transfera informatiile de la un furnizor de cloud computing la altul.
De aceea, Comisia Europeana propune o strategie care sa inlature aceste incertitudini, sa introduca un set unic de norme si sa mareasca nivelul de utilizare a cloud computingului in randul intreprinderilor europene. Strategia urmareste, in principal:
- garantarea dreptului utilizatorilor de a-si retrage datele sau de a le transfera de la un cloud la altul;
- dezvoltarea schemelor de certificare la nivelul UE pentru furnizorii fiabili de servicii de cloud computing;
- elaborarea unor modele de contract de cloud computing care sa clarifice obligatiile legale;
- infiintarea unui parteneriat european intre sectorul public si privat pentru a identifica si acoperi nevoile in domeniul cloud computingului. Acest lucru ar spori competitivitatea pe plan international a intreprinderilor europene, in special in raport cu firmele concurente din SUA.
Potrivit unui raport recent, intitulat "Estimari cantitative privind cererea de cloud computing in Europa si barierele probabile in calea adoptarii acestuia", intreprinderile ar putea suplimenta PIB-ul UE cu aproape 600 de miliarde de euro in perioada 2015-2020, in conditiile in care ar valorifica noile inovatii si ar avea acces la tehnologii care sa le amelioreze productivitatea.
"Pana la finele anului 2013 vom sti, cel mai probabil, daca se impun noi masuri (legislative sau de alta natura) care sa vina in sprijinul cloud computingului", informeaza CE.
Un articol detaliat despre cloud computing, care trateaza implicatiile legale acestei solutii softwate, puteti citi AICI.
Sursa: Comisia Europeana
Comentarii articol (0)