1. Treci la actiune
Inainte de a ateriza in aceasta criza, ai avut obiective, vise, si liste de lucruri de realizat. La un moment dat, ti-ai pierdut increderea in aceste idei si ai incetat sa iti urmezi visele tale. Ei bine, e timpul sa iti urmezi visele, din nou. Nu renunta la ele. Si poti face acest lucru prin luarea unor masuri: Ignora sentimentele tale de letargie si indiferenta si concentreaza-te pe realizarea de progrese tangibile. Pe masura ce incepi verificarea lucrurilor pe care le-ai realizat si le poti taia de pe lista, te vei simti mult mai bine si ei simti posibila realizarea viselor si obiectivelor tale.
2. Persevereaza
Munca din greu nu garanteaza ca iti vei realiza obiectivele. Dar daca nu lucrezi cu adevarat si nu perseverezi, cu siguranta nu iti vei indeplini nici macar unul din acele obiective. Fii constient de acest lucru atunci cand decizi ce vei face a doua zi. Nu sta pur si simplu in deriva si in asteptare. Preia controlul, fa planuri si actioneaza!
3. Ia-i ca exemplu pe cei care au reusit
Doar pentru ca cineva a reusit nu inseamna ca vei reusi si tu. Dar poate fi un exemplu motivational pentru obiectivul tau. Cei care au reusit pot fi o sursa de inspiratie si de speranta. Si, cel mai important, un mijloc de a iesi din criza ta.
4. Invata in timp ce faci
Daca te confrunti cu o decizie complicata nu ai niciun raspuns clar, unul dintre cele mai bune modalitati in care poti merge mai departe este sa te apuci sa faci pur si simplu acel lucru. In loc sa stai sa te gandesti prea mult la o solutie, alege una din optiunile care iti sunt la indemna si apoi fa tot posibilul sa functioneze. Daca nu reusesti in cele din urma, cel putin poti elimina aceasta cale si apoi poti merge mai departe cu celelalte optiuni.
5. Evita sa analizezi prea mult
Gandirea indelunga si cu atentie la fiecare detaliu este esentiala pentru succes, dar daca este dusa la extreme, poate deveni patologica. Cand te gandesti prea mult, eviti luarea unei decizii, simti efectiv ca esti paralizat intr-o situatie. Deci, data viitoare cand te afli paralizat intr-o decizie, opreste supra-analizarea situatiei si alege doar o cale sau alta.
6. Reorganizeaza-ti zona de lucru
Indiferent de ceea ce faci, este intotdeauna o idee buna de a avea totul foarte bine organizat. Reorganizeaza-ti zona de lucru, astfel incat sa fie un mediu productiv, mai degraba decat un morman trantit si dezorganizat de documente.
7. Ia-o de la capat
O sursa frecventa a lipsei de motivatie este plictiseala. Rutina poate afecta capacitatea ta de a lucra si de a-ti realiza obiectivele. Ia in considerare trecerea de la rutina de zi cu zi la ceva nou, care te entuziasmeaza si te motiveaza pentru a realiza lucruri noi.
8. Ia o pauza
Surprinzator, prabusirile sunt frecvente printre cei care muncesc din greu. De ce? Pentru ca unii sunt atat de prinsi in munca lor incat atunci cand se lovesc de un obstacol omit faptul ca ar putea sa il si ocoleasca, asa ca ei continua sa munceasca din greu si practic sa se lupte cu morile de vant. Ia o pauza si priveste problema din alt unghi.
9. Rasplateste-te!
Cand ai facut un pas inainte si ai realizat un obiectiv nu uita sa te rasplatesti. Fie ca te rasplatesti cu o iesire in oras sau cumpara-ti ceva sau orice altceva ce iti face placere. Cand te intorci la munca, vei fi fericit si odihnit.
10. Viziteaza un loc nou
Fa-ti timp sa vizitezi din cand in cand un loc nou si frumos. O plaja sau un lac. Apa este o sursa foarte buna de energie. Sau fa o plimbare prin padure. Experimenteaza mici placeri in viata pentru a-ti demonstra ca exista nenumarate motive sa progresezi, sa evoluezi, ca mai apoi sa iti permiti sa te rasfeti din ce in ce mai des. Sau mergi intr-un loc luxos si promite-ti ca in curand va fi ceva normal pentru tine sa iti permiti asa ceva.
11. Reorienteaza-te
Prabusirile au tendinta de a face viata neclara si de a te defocusa. Petrece ceva timp pentru a te reorienta. Fa “curatenie” in aspiratiile, visele si obiectivele tale si decide ce sa pastrezi si ce nu.
12. Organizeaza-ti viata si nu lasa lucrurile sa vina in viata ta intamplator
Nu lasa lucrurile la voia intamplarii pentru ca asa va deveni si viata ta. Analizeaza foarte bine ce anume vrei sa faci si in ce directie trebuie sa o apuci si apoi actioneaza in acel sens. Aceasta nu este doar o modalitate buna de prevenire a “dezastrelor”, ci si o modalitate foarte buna de a te angaja sa faci ceea ce trebuie facut.
13. Activitatea fizica
Uneori cauza lipsei de motivatie nu este intotdeauna in intregime de natura psihologica. In multe cazuri, zona de confort si lipsa de exercitiu fizic ne poate aduce intr-o ceata mentala. Un remediu pentru aceasta problema este activitatea fizica. Se va activa circulatia, creierul ti se va oxigena mai bine, iar gandurile tale vor deveni mai clare. De asemenea, in timpul activitatii fizice se elimina endorfinele, adica te vei simti fericit si iti vei recapata pofta de viata.
14. Elimina gandurile negative
Scepticismul si indoiala sunt sanatoase atunci cand se aplica cu moderare, dar nu si atunci cand te impiedica in atingerea scopurilor tale. In loc sa te indoiesti daca un lucru este sau nu posibil, mai bine treci la treaba si concentreaza-te pe solutii. Si vezi ce anume trebuie facut pentru a fi posibil.
15. Provoaca-te sa realizezi ceva diferit
Daca repeti aceeasi sarcina de zi cu zi, este posibil sa te plictiseasca si sa nu mai reprezinte o provocare pentru tine. Gaseste modalitati de a te autoprovoca – de exemplu, vezi daca poti face unele sarcini in jumatate de timp si astfel va deveni totul mai palpitant si vei iesi din acea stare de letargie.
16. Creeaza presiune artificiala
Cei mai multi oameni lucreaza foate bine cand sunt sub presiune sau atunci cand nu mai au o alta optiune. De exemplu, atunci cand mai ai doua zile pana la terminarea unui proiect important, intri in priza si faci totul mult mai repede, te aduni si te concentrezi foarte bine pentru ca nu ai de ales. Asa e? Si cand te gandesti ca acum o saptamana stateai si te uitai la el fara sa realizezi prea mare lucru.
Data viitoare, incepe acel proiect mai tarziu, mai degraba decat mai devreme. Iar timpul ramas foloseste-l pentru a face ceva distractiv si revigorant. Sau pentru a face niste exercitii fizice.
17. Schimba-ti dieta
O alta cauza frecventa a “prabusirii” este dieta. O dieta nesanatoasa in care mananci ce apuci si cand apuci iti va lua toata energia si pofta de viata. Te vei simti greoi si fara chef de nimic. Chiar daca poate nu crezi, vei vedea schimbari in bine nu numai pe cantar ci si in starea ta de spirit si in puterea de concentrare. Va fi un plus pe plan fizic, mental si, mai ales, emotional.
18. Petrece o zi pentru a imbunatati productivitatea
A munci din greu nu este singurul ingredient pentru succes. O alta componenta critica este productivitatea. Deci, petrece o dupa-amiaza sau chiar o zi intreaga gandindu-te cum poti fi mai productiv. Acest lucru ar putea insemna, pur si simplu, reamenajarea zonei tale de lucru, de eficientizare a unor activitati, de eliminare a unor lucruri si activitati inutile.
19. Simplificarea obiectivelor
De multe ori, avem senzatia ca obiectivele noastre sunt complicate si greu de realizat. Uneori ramai socat de cat simplu de indeplinit sunt unele. E nevoie doar de a-ti schimba un pic modul de a privi lucrurile. Si de a simplifica totul. Mereu exista si o cale mai usoara. Trebuie doar sa o gasesti.
20. Alege drumul mai putin circulat
In loc de a lua calea pe care crezi ca “ar trebui sa mergi” deoarece pe acolo merge toata lumea, alege calea mai putin circulata. Alege scurtatura si astfel vei economisi timp si iti va fi mai usor sa termini ceea ce trebuie sa faci.
Sursa: garbo.ro
Comentarii articol (17)