"Vrem sã reglementãm mai riguros, începând cu anul ºcolar 2005 - 2006, lista specializãrilor pe care le pot urma studenþii", a declarat Dumitru Miron, secretar de stat din Ministerul Educaþiei ºi Cercetãrii. El a arãtat cã structurile ºi specializãrile se aprobã periodic, pentru cã "în arhitectura organizaþionalã a universitãþilor apar modificãri, se schimbã denumirile facultãþilor sau apar noi facultãþi". Specializãrile au fost aprobate corespunzãtor organizãrii învãþãmântului pe domenii, reglementare aprobatã în acest an, a mai spus Miron. Astfel, se vor oferi spre alegere studenþilor numai specializãrilor aprobate de Guvern (vezi anexa 3), iar specializãrile neincluse în anexa actului normativ intrã în lichidare începând cu anul universitar 2005 - 2006.
O noutate adusã de actul normativ prevede cã repartizarea specializãrilor acreditate sau autorizate sã funcþioneze provizoriu pe facultãþi ºi departamente se stabileºte în baza autonomiei universitare, de cãtre senatele universitãþilor. Senatul alege din lista specializãrilor acreditate sau autorizate ºi arondeazã la facultãþile pe care le are, þinând însã seama cã trebuie sã aibã avizul Consiliului Naþional de Evaluare ºi Acreditare Academicã pentru a putea dezvolta o specializare autorizatã sau acreditatã la respectiva facultate.
Lista specializãrilor include 77 de domenii, stabilite la propunerea Consiliului Naþional de Evaluare ºi Acreditare Academicã ºi a Consiliului Naþional al Rectorilor. "Dorim sã avem niºte specializãri mai cuprinzãtoare, traductibile în momentul în care vom elibera suplimentul de diplomã bilingv", a afirmat secretarul de stat Dumitru Miron. Potrivit legislaþiei în vigoare, absolvenþii din promoþia 2005 vor avea diplome ºi supliment de diplomã bilingve. Suplimentul de diplomã va oferi mai multe informaþii despre rezultatele studenþilor în anii de studiu.
Noua reglementare stabileºte cã, din anul 2005 - 2006, vor funcþiona 56 universitãþi de stat acreditate, 29 universitãþi private acreditate, inclusiv cele acreditate prin legi individuale, 6 ºcoli post-academice universitare ºi 264 specializãri.
Comentarii articol (0)