ACCES GRATUIT
Legislatia fiscala intre dorinta si realitate - Episodul 3
Voi continua astazi serialul promis cu un nou episod analizand un subiect foarte discutat de investitorii si antreprenorii romani: lipsa legislatiei de holding. Lipsa care ii face pe multi dintre cei care fac sau vor sã faca afaceri in Romania (fie ca sunt straini sau romani) sa isi mute mai intai capitalurile, asemenea inaripatelor din poezia lui Cosbuc, i "tarile calde" și prin intermediul unui cuib (a se citi "holding") facut acolo, sa investeascã aici.
Articolul continuă mai jos
Motto:
”Dintr-alte tari de soare pline,
Pe unde-ati fost si voi straine
Veniti dragi pasari inapoi - Veniti cu bine!”
Mai intai sa recapitulam conceptul de holding!
Un holding este o companie care are ca obiect de activitate principal detinerea de participatii in alte firme aflate in diverse jurisdictii si care beneficiaza de un regim special de impozitare, respectiv pentru toate veniturile de natura investitionala, holdingul nu plateste impozit pe profit. Astfel de venituri sunt: dividendele incasate de la firmele detinute, dobanzile aferente creditelor acordate, redeventele facturate ca urmare a cedarii catre partenerii de afaceri a drepturilor de autor detinute.
Asadar, atata vreme cat castigurile obtinute sunt folosite la efectuarea altor investitii (i.e. holding-ul plaseaza banii in alte activitati / firme), pentru acestea nu se vor datora impozite si taxe. Un impozit pe dividende va fi platit insa la momentul in care proprietarul holdingului va retrage din acesta dividende pentru consumul propriu.
Sistemul incurajeaza deci folosirea castigurilor la efectuarea de noi investitii, impozitul fiind datorat doar atunci cand sumele respective se retrag din circuitul economic pentru consum privat.
Trebuie subliniat faptul ca a devenit un leitmotiv al intalnirilor intre reprezentantii mediului de afaceri si cei ai autoritatilor solicitarea de a introduce in legislatia romaneasca conceptul de holding, cu avantajele fiscale mentionate mai sus. Dar din pacate e doar o predica in desert…
Necesitatea unui astfel de sistem este dictata de doua motive principale:
· incurajarea investitorilor care desfasoara activitati in Romania sa isi pastreze capitalurile in tara si nu sa le transfere in alte jurisdictii cu scopul de a fi investite aici. Orice consultant poate da din experienta personala numeroase exemple de antreprenori care sunt nevoiti sa mearga afara in afara vointei lor. Multi nu se simt confortabil sa-si discute afacerile cu cineva intr-o limba straina, au teama de necunoscut, sunt sceptici cu privire la rezultatele finale, dar atunci cand realizeaza ca vor putea amana plata a 16% impozit catre statul roman pana la momentul in care decid sa ridice castigurile respective pentru consum personal, fac eforturi si isi structureaza afacerile printr-un holding in afara Romaniei. si odata ce ”a prins gustul” afacerilor internationale, va fi mai greu sa il convingem sa revina.
· Dezvolatarea industriei de servicii conexe holdingurilor (consultanta financiar-contabila, fiscala, juridica, etc) si crearea de locuri de munca pentru romanii care vor fi angajati in aceste holdinguri (exista tari care in legislatia de holding prevad obligativitatea angajarii in astfel de structuri a cel putin unui salariat din tara respectiva). Aici voi fi acuzat ca imi urmaresc interesul personal, dar de ce n-as face asta? Ar fi grozav sa pot angaja mai multi consultanti, sa-mi cresc echipa, firma mea sa castige mai mult si sa plateasca mai multe impozite statului roman. Sunt tari precum Cipru sau Malta in care o parte semnificativa din Produsul Intern Brut este adus de acest domeniu al serviciilor financiare asociate holdingurilor.
Citeste textul integral pe blogul lui Gabriel Sincu.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)