Uniunea Europeana a primit, vineri, Premiul Nobel pentru Pace pentru 2012, pentru ca a "ajutat la transformarea Europei dintr-un continent al razboiului intr-un continent al pacii". Anuntandu-si decizia vineri, 12 octombrie, comitetul pentru Premiul Nobel pentru Pace a afirmat ca "uniunea si predecesorii acesteia au contribuit timp de sase decenii la consolidarea pacii si reconcilierii, democratiei si drepturilor omului in Europa".
Potrivit Parlamentului European, raspunzand anuntului facut vineri la Oslo, presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a aratat ca "acest Premiu Nobel pentru Pace este pentru toti cetatenii UE. Uniunea Europeana a reunificat continentul prin mijloace pasnice si a reunit dusmani. In ciuda conditiilor economice dificile, Uniunea Europeana este un magnet pentru stabilitate, prosperitate si democratie".
Totodata, sursa citata precizeaza Schulz a anuntat ca Parlamentul European va fi reprezentat la ceremonia de acordare a premiului la Oslo alaturi de alte institutii europene, pentru a primi Premiul Nobel pentru Pace in numele celor 500 de cetateni ai Uniunii.
Premiul Nobel pentru pace, acordat prima oara in 1901
Potrivit Wikipedia, Premiul Nobel pentru pace este unul din cele cinci premii Nobel instituite prin testament de inventatorul si industriasul suedez Alfred Nobel. Este singurul premiu care se decerneaza in Norvegia, la Oslo, de catre un comitet in exclusivitate norvegian, format din 5 persoane alese din Parlamentul Norvegiei. Toate celelalte premii Nobel se decerneaza in Suedia, la Stockholm, de catre autoritati suedeze.
In testament, Nobel a cerut ca cei carora li se decerneaza premiul pentru pace sa indeplineasca cel putin una din urmatoarele trei cerinte: sa lucreze pentru „reducerea fortelor militare”, pentru „organizarea de congrese ale pacii” si pentru „infratirea intre popoare”.
Laureatii Premiului Nobel pentru pace:
- 2012 – Uniunea Europeana
- 2011 – Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee si Tawakkul Karman
- 2010 – Liu Xiaobo
- 2009 – Barack Obama
- 2008 – Martti Ahtisaari
- 2007 – Al Gore si Comisia ONU pentru climat (Giec)
- 2006 – Muhammad Yunus si Grameen Bank
- 2005 – Mohammed El Baradei si Agentia Internationala pentru Energie Atomica
- 2004 – Wangari Maathai
- 2003 – Shirin Ebadi
- 2002 – Jimmy Carter
- 2001 – Organizatia Natiunilor Unite si Kofi Annan
- 2000 – Kim Dae-jung
- 1999 – Médecins Sans Frontières
- 1998 – John Hume, David Trimble
- 1997 – International Campaign to Ban Landmines, Jody Williams
- 1996 – Carlos Filipe Ximenes Belo, José Ramos-Horta
- 1995 – Pugwash Conferences on Science and World Affairs, Joseph Rotblat
- 1994 – Yasser Arafat, ?imon Peres, Iþhak Rabin
- 1993 – Frederik de Klerk, Nelson Mandela
- 1992 – Rigoberta Menchú Tum
- 1991 – Aung San Suu Kyi
- 1990 – Mihail Gorbaciov
Lista completa a laureatilor poate fi consultata pe Wikipedia.
Comentarii articol (1)