Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 63/2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Guvern nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 749, din 7 noiembrie 2012, dupa ce a fost aprobata, saptamana trecuta si de Executiv.
"Recent, Romania a obtinut acordul Comisiei Europene de a finanta proiectele de reabilitare termica a blocurilor din fonduri europene. In paralel cu negocierile purtate cu CE, a fost nevoie sa punem la punct legislatia. Asa ca, odata cu trecerea prin Guvern a ordonantei elaborate de noi, avem reglementari ce permit ca reabilitarea sa se poata face cu contributie financiara europeana, completata de o cota ce le revine primariilor, precum si de o contributie minima a proprietarilor. Practic, extinzand sursele de finantare, asiguram imbunatatirea accesului la program a potentialilor beneficiari", declara ministrul Eduard Hellvig la data aprobarii actului normativ.
Cu cat vor contribui beneficiarii si ce blocuri vor avea "prioritate" la reabilitare?
Conform actului normativ, schema de finantare, care se refera atat la lucrarile de interventie, cat si la realizarea auditului energetic si a expertizei tehnice, este urmatoarea:
- 60% din finantare este asigurata din fonduri structurale si de coeziune ale Uniunii Europene si din alocatii de la bugetul de stat;
- 40% reprezinta contributia insumata a consiliilor locale si a asociatiilor de proprietarilor.
Potrivit documentului mentionat, contributia proprie a autoritatilor administratiei publice locale se stabileste pe baza unor criterii socio-economice, in limita a maxim 30% din valoarea activitatilor/lucrarilor, care se aproba prin hotarare a consiliilor locale/Consiliului General al Municipiului Bucuresti si, in completare, din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari constituit in acest sens. Totusi, cota de contributie a proprietarilor nu poate fi mai mica de 10% din valoarea activitatilor/lucrarilor.
In plus, actul normativ instituie posibilitatea primariilor de a prelua si sarcina financiara a asociatiilor de proprietari, dar cu recuperarea ulterioara a sumelor, in termen de maxim 10 ani. Astfel, OUG excepteaza de la recuperarea acestor sume anumite categorii de persoane:
- persoane cu handicap sau familii cu persoane cu handicap aflate in intretinere;
- persoane singure/ familii care, in ultimele trei luni anterioare efectuarii anchetei sociale de catre autoritatea administratiei publice locale, au realizat venituri medii nete lunare pe persoana singura/membru de familie sub castigul salarial mediu net pe economie;
- veterani de razboi si soti/sotii supravietuitori/supravietuitoare ai acestora;
- pensionari, indiferent de statutul acestora, ale caror venituri medii nete lunare pe persoana singura/membru de familie este sub castigul salarial mediu net pe economie;
In cazul acestora, cheltuielile sunt considerate cheltuieli de natura sociala.
De asemenea, actul normativ stabileste ca blocurile ce urmeaza a fi supuse reabilitarii termice vor fi prioritizate in functie de:
- nivelul de performanta energetica (incepand cu blocurile de locuinte cele mai ineficiente din punct de vedere energetic);
- numarul de apartamente (incepand cu blocurile de locuinte cu cel mai mare numar de apartamente);
- anul construirii (incepand cu blocurile de locuinte cu vechimea cea mai mare).
"Ca element de noutate, am introdus in Ordonanta posibilitatea finantarii reabilitarii termice si pentru locuintele unifamiliale (adica pentru case), dar si pentru locuinte sociale si celelalte unitati locative, aflate in proprietatea/administrarea consiliului local, indiferent daca sunt amplasate in blocuri de locuinte sau sunt locuinte unifamiliale. Au prioritate, insa, blocurile si locuintele familiale", adauga ministrul dezvoltarii regionale si turismului saptamana trecuta.
Amenzi de pana la 50.000 de lei pentru cei care nu respecta legea
Actul normativ cuprinde si un capitol de sanctiuni si amenzi, aplicabile atat executantilor care nu respecta anumite standarde ale lucrarilor si materialelor, precum si autoritatilor locale (coordonatori locali) care nu respecta anumite obligatii prevazute de actul normativ.
Astfel, acestia pot fi sanctionati cu amenzi care pot varia de la 5.000 la 50.000 de lei.
Actul normativ va intra in vigoare la 20 de la data publicarii (adica in 26 noimebrie, n.red.), interval in care Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 18/2009 se vor actualiza corespunzator.
Totodata, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ, consiliile locale au obligatia sa finalizeze identificarea si inventarierea blocurilor de locuinte, precum si a locuintelor unifamiliale aflate in proprietatea persoanelor fizice, realizate dupa proiecte elaborate in perioada 1950 – 1990.
Comentarii articol (7)
-cati cm trebuie sa aibe polistirenul sau alt material pt izolatie
-ce culoare se da blocului
-daca balcoanele trebuie inchise cu acelasi model de ferestra
-daca se poate marii spatiul balcoanelor de la parter la etaj
-daca se poate face parcare pt masinile locatarilor, in jurul blocului acolo unde
permite spatiul
-daca se pot inlocui pomii fructiferi din jurul blocului (care lasa mizerie) cu pomi ornamentali
CARTEA POATE FI COMANDATA DE LA CARTI REGALE
TELEFON: 0746407499
240 PAGINI
EDITURA MAST
Cartea vă oferă toate datele necesare pentru a vă face singuri calculul coeficientului global de izolare termică a locuinţelor. Acesta este important nu doar fiindcă reflectă nivelul pierderilor de căldură din locuinţă, ci şi pentru că el trebuie să însoţească obligatoriu documentaţia necesară în vederea obţinerii autorizaţiei de construire.
A doua parte a cărţii „Izolarea termică a locuinţelor“ vă dezvăluie în detaliu simplitatea executării unei izolaţii termice corecte pentru locuinţa dumneavoastră, mai veche sau în curs de ridicare precum şi caracteristicile principale ale multor materiale specifice aflate în comerţ.
Cuprinsul cărţii „Izolarea termică a locuinţelor“:
IZOLAÅ¢II TERMICE
Noţiuni generale
Temperatura de calcul
Suprafeţe şi volume
Rezistenţele termice ale straturilor de aer
Rezistenţa termică specifică unidirecţională
Rezistenţa termică specifică corectată
Rezistenţa termică specifică medie
Coeficientul de cuplaj termic (L)
Fluxul termic
Rezistenţele termice ale suprafeţelor vitrate
Determinarea temperaturilor pe suprafeţele interioare ale elementelor de construcţie (Tsi)
Raportul ecartului de temperatură superficială
Indicele inerţiei termice
Rezistenţe termice normate
Rezistenţa termică necesară
Subsol încălzit parţial îngropat
Două subsoluri încălzite, suprapuse
Spaţiu subteran încălzit, complet îngropat
Subsol neîncălzit, parţial îngropat
MATERIALE ÅžI TEHNICI DE EXECUÅ¢IE
Generalităţi
Materiale termoizolante
Polistirenul expandat şi polistirenul extrudat
Termoizolarea soclurilor
Termoizolarea faţadelor neventilate
Finisarea suprafeţelor termoizolate
Termoizolarea faţadelor ventilate
Termoizolarea faţadelor cu materiale permeabile
Termoizolarea faţadelor cu plăci din vată minerală
Termoizolarea pardoselilor
Termoizolarea şi încălzirea prin pardoseală deasupra spaţiilor neîncălzite
Termoizolarea planşeelor din lemn peste spaţii reci
Izolarea în vederea reducerii zgomotului de impact
Termoizolarea acoperişurilor
Termoizolarea teraselor
ANEXÄ‚
Sisteme comerciale de termoizolaţii pentru clădiri
Sistemul BAUMIT-AUSTROTHERM
Sistemul CERESIT-CERETHERM
BIBLIOGRAFIE
Citez:
"nivelul de performanta energetica (incepand cu blocurile de locuinte cele mai ineficiente din punct de vedere energetic)"
Aici primarii ( coordonatorii locali) au mana libera,vor alege dupa "muschii lor " ,credeti
ca va cere expertiza cineva ..... CONTRAZICE-I
VEZI cel mai sarlatan primar -informeaza te la mdrt si vezi cine a primit bani de la minister pentru cite blocuri -nu din bucuresti si afli imediat: spam:
Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...
VEZI cel mai sarlatan primar -informeaza te la mdrt si vezi cine a primit bani de la minister pentru cite blocuri -nu din bucuresti si afli imediat: spam:
In primavara insa, seful de scara (nu stiu din ce motive) a hotarit sa se faca reabilitarea blocului. Acum sint foarte multe cereri si, spune seful de scara "ne-ar fi venit rindul in 2026". Asa ca, se face integral cu banii nostri. DAR! Desi lucrarea a inceput inca dinainte de Paste, s-au finalizat doar 2 (doi) pereti. S-a lucrat cu multe intreruperi. Mai sint 3 pereti, din care unul este foarte lat (2 apartamente). La un moment dat, seful de scara cauta firma sa-i plateasca pentru cit a lucrat si sa sisteze lucrarile. Da, ati ghicit, peretii lui sint izolati. Fiindca lucrarile se fac din fonduri costituite de la toti locatarii, m-am trezit sa vorbesc si am spus: ori cei carora li s-au facut lucrarile isi platesc din buzunar izolatia, ori ni se da cota noastra de bani sa ne facem singuri lucrarea. *Acum mi se cere sa ma mut* . #-o