Basescu: Am fost norocosi ca nu am reusit sa vindem cei 10% din Petrom in 2011. De ce spune presedintele acest lucru, titreaza adevarul.ro.
Presedintele Basescu a declarat, la intalnirea cu directorul general executiv al OMV, Gerhard Roiss, ca a fost un noroc faptul ca Romania nu a reusit sa vanda cei 10% din Petrom detinuti de stat, cu ocazia tentativei din 2011. El a spus acest lucru in contextul descoperirii resurselor din Marea Neagra si ca a devenit de inteles ca Romania nu va mai vinde cei 10% din Petrom.
Scandal la nivel inalt in sistemul bancar. Directori si functionari de la BRD, BCR si CEC, cercetati pentru o frauda de 22 milioane de euro, scrie capital.ro.
Mai multi directori si functionari bancari din Bucuresti si Calarasi sunt cercetati de DIICOT sub acuzatia ca au pus la punct un grup infractional care acorda credite ilegal, prejudiciul fiind estimat la suma de 22 de milioane de euro. La sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Bucuresti vor fi aduse 100 de persoane in vederea audierii, urmand ca dupa finalizarea audierilor sa fie dispuse masurile legale in cauza.
Ce vom vota in decembrie: Politicieni care ne strang cureaua sau care ne largesc punga?, se intreaba dailybusiness.ro.
Cum va iesi Romania din criza? Fara investitii straine, cu fondurile europene blocate, cu incasarile bugetare la pamant, cu o economie nefiscalizata in continua crestere, Romania are doar doua variante. Viitorul guvern, indiferent daca va fi unul USL, ARD sau de coalitie, va avea de ales intre a strange cureaua bugetara (majorari de taxe, impozite etc) si a stimula consumul prin reduceri de taxe.
Finantele au imprumutat 1,5 miliarde de euro. Guvernul este precaut si ia bani din timp cu gandul la vremuri mai grele, informeaza jurnalul.ro.
Romania a atras 1,5 miliarde de euro de pe pietele externe prin lansarea unei emisiunii de obligatiuni denominate in euro cu scadenta la sapte ani, la o dobanda de 3,7 puncte procentuale peste midswap (indicatorul de referinta al pietei). Asta inseamna ca dobanda imprumutului este putin peste 5% pe an, daca luam in calcul o medie a indicatorul midswap de 1,34% (variaza pe tot parcursul zilei). Potrivit unor surse bancare, citate de Mediafax, cererea totala pentru obligatiunile emise de Romania a fost de circa 4,5 miliarde euro, iar Guvernul a atras maximul propus. Reprezentantii Ministerului nu au confirmat insa informatiile pana la ora inchiderii editiei.
Romanialibera.ro: Romania, victima favorita a unei noi crize europene.
Frumoasa pe afara, dar putreda pe dinauntru. Concluzia privitoare la economia noastra rezulta dintr-o radiografie pe care i-au facut-o economistii autohtoni. Evaziune, datorii mari pe termen scurt, rata de ocupare la minimul european, taxe sociale mari, platite insa de prea putini, exporturi dezechilibrate si prea putin vizibile in PIB, economisire interna fragila, companii ce nu se pot finanta decat prin credit, politici macroeconomice eronate sunt doar cateva caracteristici ale economiei noastre identificate in raportul „Reevaluarea modelului de crestere economica in Romania- lectii si consecinte ale crizei" prezentat luni de catre Ionut Dumitru, sef al Consiliului Fiscal, in cadrul unui seminar ce a avut loc la BNR.
Comentarii articol (0)