Toti parintii se intreaba cand isi pot lasa copii singuri acasa pentru prima oara. Nu exista o varsta general acceptata, valabila pentru toti copiii, cand pot fi lasati singuri acasa. Pana la urma, totul se rezuma la sentimentele tale si cand anume iti dicteaza judecata, constiinta si sufletul ca cel mic este apt pentru o asemenea experienta.
Fireste, vei dori sa stii ce crede copilul despre toate acestea. Copiii de multe ori insista ca va fi bine, cu mult inainte ca parintii sa se fi obisnuit cu ideea. Pe de alta parte, exista si copii mai mari, care par a fi speriati, chiar si atunci cand parintii sunt destul de convinsi ca nimic nu poate sa mearga gresit. Asadar, cum sa stii care este momentul bun?
In general, nu este o idee buna sa lasi copiii sub 10 ani singuri acasa. Fiecare copil este diferit, dar, la aceasta varsta, majoritatea copiilor nu au maturitatea si aptitudinile necesare pentru a reactiona intr-un caz de urgenta, daca sunt singuri.
Pentru inceput, ia in considerare zona in care locuiti. Exista vecini in apropiere, pe care ii cunosti si in care ai incredere sa ajute copilul in caz de urgenta?
Sau sunt, in mare parte, straini? Locuiti pe o strada aglomerata sau intr-un bloc foarte populat? Sau este o zona aproape pustie? Care este rata infractionalitatii in cartierul tau?
Este, de asemenea, important sa iei in considerare modul in care copilul tau se descurca in diverse situatii. Iata cateva intrebari pe care sa ti le pui inainte de a face marele pas:
- Are copilul tau un simt dezvoltat al responsabilitatii vizavi de temele pentru scoala, treburile casnice si diversele sarcini pe care le primeste in famili?
- Cum se descurca micutul tau in situatii neprevazute? Cat de calm este atunci cand lucrurile nu merg conform planului?
- Intelege si respecta regulile casei?
- Poate cel mic sa inteleaga si sa urmeze masurile de siguranta?
- Copilul tau este prudent sau este predispus la accidente?
- Cunoaste masurile de baza de prim-ajutor?
- Este ascultator cand ii spuneti sa nu vorbeasca cu strainii?
Faceti o proba
Ar fi o idee buna si inteleapta sa faci un mic experiment inainte de ziua cea mare. Lasa-ti copilul singur acasa pentru aproximativ 30 de minute, cat timp tu ramai undeva in apropiere. La intoarcere, discutati modul in care a decurs totul in lipsa ta si puneti la punct impreuna diverse amanunte (fie ce n-a mers bine, fie ce ar putea sa mearga si mai bine). Mama mea, spre exemplu, m-a lasat singura la 7 ani cat timp s-a dus sa cumpere paine undeva din apropiere. Nu pot spune ca nu mi-a fost teama, dar am simtit o responsabilitate mare pe umerii mei, nu numai in ceea ce privea siguranta mea, dar si in ceea ce implica siguranta casei. De lipsit nu a lipsit mai mult de 20 de minute, dar a fost timp suficient ca bunica sa vina in vizita iar eu sa nu ii deschid usa, tocmai pentru ca mama mi-a spus sa nu descui nimanui. Se pare ca reactia mea fost un motiv de mandrie pentru familie si semn ca as fi in stare sa gestionez o situatie mai complicata.
Situatii neprevazute
Exista organizatii care tin cursuri pentru copii despre cum se acorda primul ajutor sau care sunt pasii in cazul unui incendiu sau inundatii. Ai putea sugera sa se organizeze astfel de cursuri la granita sau la scoala copilului tau. Cu siguranta vei sta mai linistita atunci cand vei sti ca cel mic stie ce are de facut in situatii neprevazute.
Inainte sa fie lasat singur acasa, copilul tau ar trebui sa fie capabil sa duca la bun sfarsit anumite sarcini si ia unele masuri de siguranta, cum ar fi:
- cand si cum sa apeleze la 112 si ce informatii sa ofere celui de la celalalt capat al firului;
- cum functioneaza sistemul de securitate al casei, daca aveti unul, si ce sa faca in cazul in care alarma este pornita accidental;
- cum trebuite incuiate si descuitate usile;
- cum sa foloseasca un telefon fix sau mobil;
- cum sa stinga si sa aprinda luminile in casa;
- cum se foloseste aragazul sau un cuptor cu microunde;
- ce sa faca in cazurile in care: este o furtuna puternica afara, un strain suna la usa, cineva il cauta pe unul din parintii care nu este acasa, exista o pana de curent.
Discuta in mod regulat cu cel mic despre reactiile pe care ar trebui sa le aiba in cazul unor situatii de urgenta. Intreaba-ti copilul ce ar face in cazul in care, spre exemplu, ar mirosi fum in casa sau un strain ar bate la usa.
Inainte de a pleca
Chiar si dupa ce ajungeti la concluzia ca cel mic este pregatit sa stea singur acasa, este foarte probabil sa te simti nelinistita, agitata si ingrijorata atunci cand va veni momentul cu pricina. Din povestile care mi-au ajuns la urechi ani mai tarziu, stiu ca mama mea s-a simtit asa atunci cand a plecat la paine, cu toate ca nu a aratat-o la momentul respectiv. Daca, insa, vei lua urmatoarele masuri practice, vei putea sa te simti mai linistita:
Programeaza si stabileste o ora la care sa intrati telefonic in contact. Poti bate in cuie ca cel mic sa te sune imediat ce ajunge acasa de la scoala si stabileste o anumita ora la care tu sa il suni sa verifici ce face. Asigura-te ca cel mic intelege ce inseamna sa fii uneori disponibila la telefon si alteori nu.
Stabileste reguli de baza pentru cazurile in care vei fi departe de casa si asigura-te ca micutul tau le intelege. Ia in considerare reguli cu privire la:
- posibilitatea sa invite un prieten sau un grup prieteni cand tu nu esti acolo;
- camerele din casa in care nu are voie sa intre, mai ales cu prietenii;
- televizorul si emisiunile la care se poate uita;
- timpul de internet si calculator;
- bucatarie si gatit (s-ar putea sa vrei sa pui interdictie pe utilizarea cuptorului si a ustensilelor ascutite);
- deschisul usii pentru straini;
- raspunsul la telefon;
- sa nu spuna nimanui ca este singur acasa.
Aprovizioneaza-te
Asigura-te ca in casa sunt bunuri de zi cu zi si provizii de urgenta. Aprovizioneaza-ti bucataria cu alimente sanatoase pentru gustari. Lasa o doza exacta din orice medicament pe care copilul tau trebuie sa il ia, dar nu-i lasa la indemana cutia de medicamente intrucat acest lucru ar putea duce la o supradoza accidentala, mai ales in cazul in care fratii mai mici sunt prezenti.
In plus, lasa lanterne intr-un loc accesibil, in eventualitatea unei pene de curent. Pune la vedere o lista cu numere de telefon importante – al tau si al prietenilor, al rudelor, medicului de familie, politiei si pompierilor – la care copilul sa sune in caz de urgenta.
Asigura-te ca:
- Lasi o lista de prieteni pe care copilul ii poate apela pentru unele lucruri pe care nu le poate face singur.
- Lasi o gustare sau un mesaj scris, astfel incat copilul sa stie ca te gandesti la el, chiar daca nu esti acasa.
- Ii faci copilului un program de care sa se tina atunci cand nu esti prezenta.
- Verifici instalatiile de apa si gaz inainte sa lasi copilul singur acasa.
Paza buna trece primejdia rea
Indiferent cat de bine urmeaza copilul regulile pe care i le impui, asigura-te ca incui o serie de elemente care ar putea prezenta risc de siguranta sau sanatate. Acestea ar putea include:
- alcool;
- medicamente de orice fel;
- arme sau ustensile ascutite;
- tutun;
- chei de la masina;
- brichete si chibrituri.
Gata de plecare
Cand esti pregatita sa pleci de acasa si sa iti lasi copilul singur pentru prima data, exista cativa pasi care v-ar putea ajuta deopotriva sa treceti mai usor peste acest moment.
Ai putea responsabiliza un copil mai mare sau un prieten de familie sa vina sa stea cu copilul sau sa il supravegheze din cand in cand. Nu spune persoanei in cauza “bona” sau “baby-sitter” – spune-i copilului ca este acolo doar pentru a-i tine companie.
Ai putea sa ii permiti copilului sa invite un prieten de incredere de aproximativ aceeasi varsta;propune-i acest lucru ca pe o proba inainte de a sta 100% singur mai tarziu. Anunta-i pe parintii prietenului respectiv ca nu vei fi acasa.
Nu uita ca animalele de casa, cum ar fi un catel, o pisica sau un hamster, pot fi o companie foarte buna pentru copiii care raman singuri acasa. Multi copii se simt mai in siguranta cand au un animal in preajma. Chiar si un hamster il poate ajuta pe cel mic sa nu se simta singur si sa aiba cu cine sa stea de vorba si sa se joace.
Asigura-te ca ai bifat tot ce trebuie pentru ca cel mic sa fie cat mai in siguranta cand e singur acasa si detensioneaza-te. Cu pregatirea adecvata si putin exercitiu, tu si copilul va veti descurca foarte bine: tu nu vei avea emotii si cel mic nu va avea accidente.
Comentarii articol (5)