Adevarul.ro: Leul s-a prabusit odata cu investitiile straine.
In ultimii cinci ani, strainii au alocat in Romania cu 85% mai putini bani, iar leul s-a depreciat cu 26% fata de dolar si cu 18% fata de euro. In acelasi timp, tarile care au atras investitii si-au apreciat moneda. Din ce cauza s-a prabusit leul? Desigur, din cauza ca economia pe care o reprezinta a avut performante tot mai slabe. Economistii au identificat, insa, si un alt factor care a determinat slabirea leului: reducerea drastica a investitiilor straine. De altfel, si in statisticile oficiale se vede destul de clar cum prabusirea leului a avut o legatura directa cu scaderea investitiilor straine.
Romania, vanduta la hectar, titreaza capital.ro.
Potrivit tratatului de aderare la UE, incepand cu anul 2014, strainii vor putea cumpara terenuri agricole in Romania. Pamantul romanesc fiind de cea mai buna calitate, precum si foarte ieftin, este lesne de prevazut ca cererea va fi enorma. Autoritatile romane au renuntat sa mai faca demersurile necesare pentru a amana liberalizarea pietei funciare, asa cum au facut cele din Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia. Desi tratatul stabileste o perioada de tranzitie de sapte ani de la aderare, permitand statelor membre sa mentina restrictiile in privinta achizitiei de terenuri agricole si forestiere de catre persoane fizice si juridice din alte tari, in ultimii ani, mari suprafete din terenul arabil al Romaniei au ajuns in proprietatea unor entitati straine.
Dependenti de importuri. Cum ne strivim singuri agricultura si zootehnia, scrie dailybusiness.ro.
Romania si-a vandut mare parte din animale, de la vaci la porci, astfel ca ne aflam intr-un real pericol in cazul unei crize alimentare, avertizeaza producatorii din industria carnii. Cu o agricultura si o zootehnie la pamant, romanii vor plati cu varf si indesat dependenta de importuri. Avertismentele specialistilor privind pericolul crizei alimentare, lansate inca dinainte de crah-ul financiar din 2008, incep sa se confirme. Recoltele agricole sub asteptari din 2010, cresterea cererii din China si India si problemele din Rusia, asociate cu reorientarea unei parti din culturi catre productia de biodiesel si, bineinteles, interesul fondurilor speculative, au facut ca preturile sa creasca spectaculos in acest an.
Cu cat ti s-a scumpit intr-un an viata din cauza creditului, a benzinei si secetei, informeaza evz.ro.
Fiecare roman are o inflatie proprie, iar pentru multi cheltuielile lunare au crescut intr-un an cu mult peste majorarile raportate de Statistica. Ieri, Institutul National de Statistica a anuntat pentru octombrie o inflatie anuala de 4,96%, una din cele mai mari din ultimul timp. EVZ a calculat cu cat s-a scumpit viata unui roman din clasa de mijloc, intr-un singur an, in care salariile din mediul privat au stagnat sau chiar au scazut.
Mircea Ursache: Orice disputa politica are efecte imediate negative in economie, relateaza jurnalul.ro.
Fostul sef al AVAS Mircea Ursache considera ca reducerea TVA ar fi o masura care ar incuraja serios investitorii straini si autohtoni. Mircea Ursache, fost presedinte al AVAS si al Fondului Proprietatea, a explicat pentru Jurnalul National care sunt efectele reducerii TVA, ce ne asteapta o data cu trecerea la zona euro.
Ce sanse de redresare are cu adevarat Oltchim?, se intreaba romanialibera.ro.
Angajatii protesteaza din nou in strada iar unii fac greva foamei in asteptarea salariilor restante. Intre timp, la Bucuresti, informatiile legate de soarta combinatului raman neclare, vorbindu-se inclusiv de un ultimatum dat de FMI, dar neconfirmat oficial de Guvern, in ceea ce priveste optiunile: privatizare sau lichidare. Se va incerca inca o data privatizarea Oltchim, iar daca Guvernul va esua si de aceasta data combinatul va trebui inchis, ar fi cerut ieri oficiali ai Fondului Monetar International, potrivit unor surse ale Antenei 3.
Comentarii articol (2)