Hotararea Biroului Electoral Central 5H/2012 pentru interpretarea dispozitiilor art. 8 alin. (2) si ale art. 27 alin. (2) din Legea nr. 25/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 776, din 16 noiembrie 2012.
Mai exact, sunt interpretate urmatoarele alineate din Legea nr. 35/2008:
Art. 8. – (2) Cetatenii romani cu drept de vot, cu domiciliul sau resedinta in strainatate, isi exercita dreptul de vot la una dintre sectiile de votare din acea tara in care isi au domiciliul sau resedinta, in conditiile prezentului titlu.
Art. 27. – (2) In lista electorala suplimentara vor fi trecute, de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare, persoanele care se prezinta la vot si fac dovada ca domiciliaza pe raza sectiei de votare respective, insa au fost omise din copia de pe lista electorala permanenta, persoanele care voteaza conform prevederilor art. 8 alin. (4), cetatenii romani din strainatate care fac dovada cu pasaportul cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in strainatate ca domiciliaza intr-o tara din colegiul uninominal respectiv, cetatenii romani care arata ca au resedinta intr-o tara din colegiul uninominal respectiv prin prezentarea pasaportului simplu sau, in cazul statelor membre ale Uniunii Europene, si a cartii de identitate, insotite de documentul emis de autoritatile straine care dovedeste resedinta in strainatate, precum si persoanele care voteaza conform dispozitiilor art. 8 alin. (3). Persoanele respective pot vota numai in baza actului de identitate si a cartii de alegator.
Hotararea emisa recent de Biroul Electoral Central prevede ca romanii care si-au stabilit domiciliul sau resedinta intr-o tara in care nu sunt sectii de votare au posibilitatea de a vota intr-o alta tara. Totusi, alegatorii isi vor exercita dreptul la vot intr-un alt stat doar daca in tara in care s-au stabilit NU sunt infiintate misiuni diplomatice sau oficii consulare si nu s-au organizat sectii de vot. De asemenea, romanii vor vota in alta tara cu o singura conditie: ca statul respectiv sa faca parte din acelasi colegiu uninominal.
"Cetatenii romani cu drept de vot, cu domiciliul sau resedinta intr-o tara in care nu sunt infiintate misiuni diplomatice ori oficii consulare si in care nu au fost organizate sectii de votare, isi pot exercita dreptul de vot la una dintre sectiile de votare din orice tara care face parte din respectivul colegiu uninominal" – extras din Hotararea BEC nr. 5H/2012
O lista completa a sectiilor de votare organizate in strainatate poate fi vizualizata AICI.
Vezi AICI unde se voteaza in 9 decembrie, precum si care e procedura de urmat pentru utilizarea urnei speciale.
Comentarii articol (0)