Procesul de vot din 9 decembrie va incepe la ora 07:00 si se va incheia la ora 21:00, iar in acest interval de timp, alegatorii au dreptul la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputatilor si la un singur vot pentru alegerea Senatului. De asemenea, conform Legii 35/2008, alegerile pentru desemnarea membrilor Camerei Deputatilor si Senatului ale Parlamentului Romaniei, alegatorii isi vor putea exercita dreptul la vot doar la sectiile de votare la care este arondata strada sau localitatea unde isi au domiciliul.
Potrivit Legii 35/2008, sectiile de votare se organizeaza dupa cum urmeaza:
a) in localitatile cu o populatie de peste 1.500 de locuitori, cate o sectie de votare la 1.000-2.000 de locuitori;
b) in localitatile cu o populatie sub 1.500 locuitori, o singura sectie de votare;
c) se pot organiza sectii de votare si in satele sau grupele de sate cu o populatie de pana la 1.000 de locuitori, situate la o distanta mai mare de 3 km fata de sediul sectiei de votare din resedinta comunei, orasului sau municipiului.
Puteti consulta AICI lista sectiilor de votare organizate la nivel national. Sectiile de votare s-au organizat deja si in strainatate, numarul lor fiind de aproape 300. O lista completa poate fi vizualizata AICI.
Cine si unde voteaza?
Legea 35/2008 stabileste urmatoarele:
- Alegatorii voteaza numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea unde isi au domiciliul;
- Cetatenii romani cu drept de vot, cu domiciliul sau resedinta in strainatate, isi exercita dreptul de vot la una dintre sectiile de votare din acea tara in care isi au domiciliul sau resedinta;
- Personalul misiunilor diplomatice si al oficiilor consulare isi exercita dreptul de vot la sectia de votare constituita pe langa misiunea diplomatica sau oficiul consular la care isi desfasoara activitatea. Acesta va fi inscris in lista electorala suplimentara de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare si va putea vota pe baza pasaportului diplomatic sau a pasaportului de serviciu;
- Membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare, precum si persoanele insarcinate cu mentinerea ordinii voteaza la sectia la care isi desfasoara activitatea, dupa inscrierea lor in lista electorala suplimentara, daca este cazul, doar daca domiciliaza pe raza acelui colegiu uninominal in care se afla sectia de votare respectiva si sunt arondati, conform domiciliului, in alta sectie de votare a aceluiasi colegiu uninominal;
- Candidatii pot vota la oricare dintre sectiile de votare din cadrul colegiului uninominal in care candideaza.
Cand se utilizeaza urna speciala?
In cazurile in care alegatorul nu se poate deplasa din cauza bolii sau a invaliditatii, acesta va depune o cerere scrisa presedintelui biroului electoral al sectiei de votare, insotita de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca este netransportabil. Presedintele biroului electoral ale sectiei de votare poate aproba utilizarea urnei speciale doar pe baza cererii scrise a alegatorului.
Astfel, odata aprobata folosirea urnei speciale, se va forma o echipa, din cel putin 2 membri ai biroului electoral, care se vor deplasa la domiciliul alegatorului cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii:
- stampila cu mentiunea <<Votat>>;
- buletine de vot;
In raza unei sectii de votare se utilizeaza o singura urna speciala, ce poate fi transportata numai de membrii biroului electoral al sectiei de votare. Legea prevede ca, in cazul folosirii urnei speciale, votarea se face numai pe baza unui extras, intocmit personal de presedintele biroului electoral, de pe copia listei electorale permanente sau de pe lista electorala suplimentara existenta la sectia respectiva, semnat si stampilat cu stampila de control a sectiei de votare de catre presedinte. Persoanele cuprinse in aceste extrase trebuie sa fie radiate din celelalte liste existente la sectie.
Toate articolele din sectiunea Alegeri Parlamentare 2012 pot fi consultate aici.
Comentarii articol (11)