Procedura de eliberare a certificatului de sediu social, aplicabila si in 2013, este cuprinsa in Ordinul ANAF nr. 108/2012.
Potrivit ONRC, persoanele care vor sa isi infiinteze o firma nu se vor mai adresa Fiscului pentru obtinerea certificatelor pentru spatiul cu destinatie de sediu social si a adeverintelor privind inregistrarea documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social, ci oficiilor registrului comertului (ORC).
Astfel, acestor persoane li se va pune la dispozitie formularul “Cerere de inregistrare a documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social si de eliberare a certificatului pentru spatiul cu destinatie de sediu social” la ORC, solicitantii avand doar obligatia de a atasa timbrul fiscal corespunzator, in original.
“Consecinta directa a acestor masuri o reprezinta faptul ca perioada aferenta tuturor formalitatilor necesare infiintarii unei firme se comprima integral in termenul de 3 zile”, mai precizau reprezentantii ONRC in 2012
Care este procedura de eliberare a documentului intre ANAF si Registrul Comertului
Si in 2013 inregistrarea documentelor care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social la organul fiscal se va efectua la solicitarea Oficiului Registrului Comertului de pe langa tribunalul judetean sau al municipiului Bucuresti, prin transmiterea in format electronic a „Cererii de inregistrare a documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social si de eliberare a certificatului pentru spatiul cu destinatie de sediu social”. Aceasta cerere trebuie completata de persoana solicitanta si va fi insotita de actele doveditoare ale dreptului de folosinta: titlu de proprietate, contract de vanzare-cumparare, contract de inchiriere, contract de comodat sau alte acte care atesta dreptul de folosinta.
Oficiul Registrului Comertului transmite organului fiscal aceste documente, in format .pdf, prin posta electronica, pe adresa de e-mail dedicata.
Procedura stabileste ca organul fiscal verifica datele inscrise in cerere cu cele din actele doveditoare, preia informatiile in Registrul de evidenta a spatiilor cu destinatie de sediu social, inscriind si numarul de inregistrare atribuit de Oficiul Registrului Comertului cererii si emite „Adeverinta privind inregistrarea documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social” si „Certificatul pentru spatiul cu destinatie de sediu social” in format .pdf, inscriind in acestea si numarul de inregistrare atribuit de Oficiul Registrului Comertului cererii. Documentele se vor transmite transmite tot prin posta electronica Oficiului Registrului Comertului de la care a fost primita solicitarea.
In acelasi timp organul fiscal organizeaza evidenta documentelor care atesta dreptul de folosinta asupra spatiilor cu destinatie de sediu social in cadrul Registrului de evidenta a spatiilor cu destinatie de sediu social care cuprinde:
- adresa completa a spatiului cu destinatie de sediu social (strada, numar, bloc, apartament, localitate, judet/sector);
- datele de identificare a titularului dreptului de folosinta (nume si prenume/denumire, adresa domiciliului/domiciliului fiscal si cod de identificare fiscala).
- documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social (tipul documentului, numar si data);
- perioada de valabilitate a dreptului de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social (data de inceput, data de final).
In cat timp se elibereaza cetificatul de sediu social
Confom Ordinului nr.108/2012, pentru cererile insotite de documentatia completa, primite de organul fiscal in prima jumatate a programului de lucru, „Adeverinta privind inregistrarea documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social” si „Certificatul pentru spatiul cu destinatie de sediu social” se transmit Oficiului Registrului Comertului in aceeasi zi.
In schimb, pentru cererile primite in a doua jumatate a programului, cele doua documente se transmit in prima jumatate a programului de lucru din ziua imediat urmatoare.
Cum se obtinea inainte certificatul de sediu social
OUG nr. 54/2010 a introdus obligatia ca, ia inmatricularea societatilor comerciale si la schimbarea sediului social, sa fie prezentate oficiului registrului comertului:
a) documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social inregistrat la organul fiscal din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in a carui circumscriptie se situeaza imobilul cu destinatie de sediu social;
b) un certificat emis de organul fiscal prevazut la lit. a), care certifica faptul ca pentru imobilul cu destinatie de sediu social nu a fost inregistrat un alt document ce atesta cedarea dreptului de folosinta asupra aceluiasi imobil, cu titlu oneros sau gratuit, ori existenta altor contracte prin care s-a cedat dreptul de folosinta asupra aceluiasi imobil, dupa caz.
Pentru inregistrarea documentului care atesta dreptul de folosinta si obtinerea certificatului pentru spatiul cu destinatie de sediu social, contribuabilii depuneau organul fiscal competent „Cererea de inregistrare a documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social si de eliberare a certificatului pentru spatiul cu destinatie de sediu social", direct la registratura sau prin posta, cu confirmare de primire.
Aceasta cerere trebuia depusa de catre titularul dreptului de folosinta al spatiului cu destinatie de sediu social, si fi insotita de alte cateva documente, si anume:
- actele doveditoare a dreptului de folosinta, cum ar fi: titlu de proprietate, contract de vanzare-cumparare, contract de inchiriere, contract de comodat, sau alte acte care atesta dreptul de folosinta;
- actul de identitate al solicitantului si/sau imputernicirea, dupa caz;
- actul care atesta numirea reprezentantului legal al persoanelor juridice.
Comentarii articol (2)