"Un cadou trebuie gandit, cumparat, ambalat, oferit. Trebuie sa fie frumos, util si sa provoace o adevarata placere celui care il primeste", explica Aurelia Marinescu in cartea sa, Codul bunelor maniere astazi.
Pretul unui cadou trebuie sa ramana aproape intotdeauna un mister, asa ca eticheta va fi inlaturata de pe orice obiect pe care il oferim cadou. Aurelia Marinescu precizeaza ca singurele exceptii sunt cartile si discurile, pe acestea pretul poate ramane.
In ceea ce priveste ritualul de a primi si a oferi daruri, autoarea arata ca, atunci cand daruim un cadou, nu trebuie sa insistam foarte mult pentru a afla daca cel care a primit cadoul este multumit, daca ii place.
De cealalta parte, cel care primeste un dar il va deschide in fata musafirului si nu-i va strica bucuria protestand ca e prea scump sau ca nu trebuia sa faca acest efort.
"Va multumi, se va bucura si chiar va reveni cu comentarii agreabile de cateva ori in aceeasi seara", spune Aurelia Marinescu.
Chiar si daca darul primit nu ne place, e de bun simt simt sa ne ascundem nemultumirea. In niciun caz, nu putem sa refuzam cadoul pentru ca ar insemna sa-l jigniim pe cel care ni l-a oferit.
"Sa inapoiezi ulterior cadouri care ti-au fost facute nu este admis decit in anumite cazuri speciale. Cand cineva te calomniaza sau te jigneste, poti sa-i inapoiezi, fara nici un cuvint , cadourile pe care ti le-a facut, dar nu este obligatoriu", se arata in Codul bunelor maniere astazi.
Oferi carti? Nu scrie nimic pe ele
Bunele maniere spun ca o carte oferita cadou nu va fi semnata de cel care o daruieste si nici alte lucruri nu pot fi scrise pe ea.
"Dedicatii si autografe pot fi date numai de catre autori", subliniaza Aurelia Marinescu, care precizeaza ca, daca vrei sa scrii totusi ceva pentru cel care primeste cartea, poti sa apelezi la o carte de vizita sau o hartie eleganta unde sa notezi cateva ganduri bune.
De asemenea, este foarte important ca atunci cand alegem sa daruim o carte sa ne asiguram ca volumul respectiv merita citit.
"Nu vom da nimanui carti pe care nu le-am citit sau macar nu am primit asigurari de la o persoana competenta ca merita a fi citite", puncteaza Aurelia Marinescu.
Cum procedam cu florile
Aurelia Marinescu explica in cartea de bune maniere ca orice cadou se ofera insotit de o floare.
"Chiar si pachetele sunt mai frumoase daca le ornam cu o crenguta de brad, cu o ramura de visc sau cu niste imortele", puncteaza aceasta.
Totusi, nu orice flori pot fi oferite, autoarea precizand ca ar trebui sa evitam florile prea mari sau prea pretentioase (calele, gladiolele, nuferii) pentru ca s-ar putea sa nu fie pe gustul gazdelor.
Toate florile sunt frumoase, dar, in general, un om delicat , prefera florile delicate.
Aurelia Marinescu, Codul Bunelor Maniere astazi
Florile se ofera fara ambalajul in care au fost cumparate, chiar daca acesta este foarte frumos.
"Vom lua hartia si o vom face sa dispara, eventual in buzunar sau in poseta, inca inainte de a intra in casa si le vom oferi cu cozile in jos", spune Aurelia Marinescu.
Atunci cand primim flori, trebuie sa le asezam imediat intr-un vas cu apa si in nicio situatie nu putem refuza florile primite cadou.
La noi in tara exista obiceiul de a oferi flori in numar impar. Se spune ca cea care le primeste completeaza buchetul.
Aurelia Marinescu, Codul Bunelor Maniere astazi
Ce cadouri nu ar trebui sa cumparam?
... lucruri pe care le avem prin casa...
... obiecte”specializate” unor profesionisti...
... obiecte personale, cand nu cunoastem preferintele celui vizat...
Comentarii articol (10)