Normele de venit 2013 pot fi consultate, in functie de judet, in fisierele atasate. Intre timp, si ANAF a publicat pe pagina sa de internet normele de venit pentru fiecare judet, acestea fiind disponibile aici.
Precizam ca Directiile Financiare din Ilfov si Caras Severin ne-au comunicat joi, 17 ianuarie, ca nu au stabilit inca normele de venit pentru 2013.
Pentru celelalte judete din tara care nu sunt cuprinse in lista noastra, avem solicitari de presa transmise la care nu am primit inca raspuns. Vom actualiza lista si cu judetele lipsa pe masura ce informatiile ajung la noi.
Impunerea pe baza normelor de venit
Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente datoreaza la bugetul de stat impozit pe venit de 16%. Ei pot opta pentru doua modalitati de impozitare: in sistem real sau norma de venit.
Norma de venit reprezinta o suma fixa stabilita anual de catre directiile generale ale finantelor publice teritoriale, in functie de specificul activitatii si de zona in care se desfasoara activitatea, cu conditia ca acea activitate sa se regaseasca in nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, pentru contribuabilii care isi desfasoara activitatea individual. (Ministerul Finantelor a aprobat, prin Ordinul nr. 2875/2011, acest Nomenclator al activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit. Actul normativ a fost completat, la finalul lui 2011, Finantele introducand in Nomenclator si serviciile informatice)
Practic, contribuabilii cu norma norma fixa de venit datoreaza impozit 16% (cota unica) din respectiva norma, indiferent de nivelul real al veniturilor realizate, in timp ce cei care opteaza pentru sistemul real de impozitare datoreaza cota de 16% la veniturile nete totale.
Contribuabilii care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit au obligatia sa completeze numai partea din Registrul-jurnal de incasari si plati referitoare la incasari pentru activitatea respectiva.
De asemenea, mai trebuie sa stiti ca impozitul pe venit care se plateste in patru rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie.
Atentie! Practic, pentru impunerea veniturilor pe baza normelor de venit, trebuie indeplinte urmatoarele conditii:
- activitatea trebuie sa fie cuprinsa in Nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit aprobat prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 2875/2011;
- contribuabilul trebuie sa fie autorizat pentru desfasurarea activitatii respective conform prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008 ca PFA, II sau IF;
- trebuie exprimata optiunea pentru impunerea veniturilor pe baza normelor de venit prin bifarea casutei corespunzatoare in formularul 220 „Declaratie privind venitul estimat/norma de venit”.
Cum se schimba sistemul de impunere
Contribuabilii care au realizat in anul anterior venituri din activitati independente si au fost impusi la norma de venit si care solicita organelor fiscale schimbarea sistemului de impunere de la norma de venit in sistem real vor depune formularul 220, pana la data de 31 ianuarie a anului urmator, bifand optiunea de impunere in sistem real.
Contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator, au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real. Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia privind venitul estimat/norma de venit pana la data de 31 ianuarie inclusiv.
Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal.
Update 1: Am adaugat si normele de venit pentru judetul Gorj.
Update 2: Am adaugat si normele de venit pentru judetul Olt.
Update 3: Am adaugat si normele de venit pentru judetul Salaj.
Update 4: Am adaugat si normele de venit pentru judetul Dolj. Intre timp, si ANAF a publicat pe pagina sa de internet normele de venit pentru fiecare judet, acestea fiind disponibile aici.
Comentarii articol (13)