Volumul cuprinde Raportul “Comisiei pentru o noua Constitutie” - proiect initiat de Fundatie - si este rezultatul a doi ani de cercetari, analize si dezbateri publice cu privire la teme esentiale vizate de reforma constitutionala: sistemul de guvernare cel mai potrivit pentru Romania, raporturile de putere dintre Parlament, Guvern si Presedinte, structura organului legislativ, raporturile dintre puterea judecatoreasca si celelalte doua puteri ale statului, structura Consiliului Superior al Magistraturii, rolul, atributiile Curtii Constitutionale si precedura de numire a judecatorilor constitutionali s.a.
La dezbateri au participat politicieni, specialisti in drept, stiinte politice, reprezentanti ai puterii judecatoresti, ai organizatiilor neguvernamentale, jurnalisti. Proiectul Fundatiei a reprezentat cel mai amplu proces de consultare publica initiat in ultimii ani cu privire la revizuirea Constitutiei si suntem convinsi ca rezultatul este un demers extrem de util din perspectiva noilor discutii care privesc modificarea Legii fundamentale.
"Volumul pe care il prezentam publicului contine ideile cele mai importante exprimate in cadrul dezbaterile publice organizate de Fundatie. Totodata, prezinta numeroase solutii concrete de modificare a Constitutiei, precum si atentionari cu privire la greselile care pot aparea in coditiile in care revizuirea Legii fundamentale nu va respecta principiile democratiei consolidate de tip occidental", explica autorii in comunicatul de presa remis redactiei.
Membrii Comisiei pentru o noua Constitutie sunt specialisti in drept constitutional, drept international si stiinte politice:
- Prof. univ. dr. Daniel BARBU, Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea din Bucuresti
- Conf. univ. dr. Valentin CONSTANTIN, Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timisoara – s-a alaturat Comisiei pe 9 septembrie 2010
- Drd. Bogdan DIMA, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti
- Conf. univ. dr. Manuel GUTAN, Facultatea de Drept, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu – s-a alaturat Comisiei pe 2 iunie 2010
- Drd. Roberta OGARU, Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea din Bucuresti, cercetator Fundatia Horia Rusu
- Prof. univ. dr. Gheorghe PIPEREA, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti
- Prof. univ. Dr. Corneliu Liviu POPESCU, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti
- Dorina RUSU, presedinte Fundatia Horia Rusu
- Prof. univ. dr. Simina TANASESCU, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti
- Dinu ZAMFIRESCU, vicepresedinte Fundatia Horia Rusu
RSVP: 5 februarie 2013; e-mail: marketing@universuljuridic.ro, mobil: 0733.673.999
Comentarii articol (0)