Estimata la aproximativ un miliard de euro pe an, piata spirtoaselor din Romania este, in ultimii ani, in schimbare. Astfel, din datele GARANT, patronatul din industria de profil, romanii au inceput sa renunte treptat la bauturile cu concentratii de alcool mai mare, in favoarea celor mai slabe. Tendinta se poate observa in special in orasele mari. „Exista o tendinta usoara, manifestata anual, de crestere a consumului de bauturi mai slabe. Cei din orase sint mai mari consumatori de bauturi alcoolice slabe, comparativ cu cei de la tara“, ne-a declarat Romulus Dascalu, presedintele GARANT. Potrivit estimarilor GARANT, anul acesta, consumul de „aperitive“, adica bitter, campari, martini si visinata, precum si de gin si whisky va creste cu aproximativ 2-3%. In schimb, cea mai semnificativa prabusire se va inregistra la votca. „Din informatiile noastre, anul acesta, comparativ cu perioada similara a anului trecut, comenzile de votca in sate si comune au scazut cu aproximativ 80-90%.
Marea majoritate a romanilor care consuma tarie prefera tuica, palinca sau horinca. 30% din piata bauturilor spirtoase este ocupata de votca, 20% de lichioruri, brandy-ul sau vinarsul are o cota de 15-20% din piata de profil, iar ginul - 7-10%.
Cind si unde se consuma spirtoase
Luind in calcul si cantitatile care se produc in gospodariile taranesti, consumul anual de spirtoase din Romania este estimat la 1,4-1,5 milioane de hectolitri de alcool pur, adica in jur de 350 de milioane de litri de spirtoase.
Consumul mediu de spirtoase pe cap de locuitor se ridica, din informatiile GARANT, la aproximativ 7 litri pe cap de locuitor, ceea ce ne plaseaza pe locul 11 sau 12 intre statele europene. „Spirtoasele se consuma in functie de clima. Mai ales in zonele de deal si de munte, consumul cel mai mare se inregistreaza in perioada noiembrie-martie si reprezinta aproximativ 70% din ce se bea in tot anul“, sustine Dascalu. In ceea ce priveste distributia consumului in functie de zonele geografice, presedintele GARANT sustine ca in nordul tarii se afla cei mai mari bautori de alcool, consumul pe cap de locuitor scazind pe masura ce ne apropiem de cimpie.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), in primul trimestru al acestui an, cel mai mare consum de bauturi alcoolice, in totalitatea lor, se inregistreaza in zona de sud-vest, in Oltenia. Un locuitor din aceasta regiune bea in medie 4,1 litri de bauturi alcoolice intr-o luna, fata de numai 1,1 litri cit bea un locuitor din zona de vest a tarii sau 1,18 litri cit bea un bucurestean. Destul de mult beau si romanii din sud-est, unde consumul mediu pe cap de locuitor se ridica la 2,3 litri. In sud, in Muntenia, se beau, in medie, doi litri pe cap de locuitor.
Comentarii articol (0)