Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, joi ca, se discuta posibilitatea calcularii in mod diferit a timbrului de mediu care va fi platit de proprietarii de automobile cu motoare pe benzina si a celui care va reveni posesorilor de masini cu motor pe motorina, acestea din urma fiind mai poluante.
"Fata de ceea ce am prezentat pe site-ul Ministerului Mediului ca propunere, in momentul de fata luam in calcul o formula de calcul separata pentru motoarele care utilizeaza benzina si pentru cele care utilizeaza motorina", a declara Rovana Plumb, ministrul Mediului, citata de Mediafax.
Plumb a precizat, totodata, ca formula de calcul va ramane aceeasi, dar ar putea fi cuantumuri diferite pentru cele doua tipuri de motoare, "dat fiind faptul ca motoarele diesel au un plus de particule care polueaza".
Vezi AICI metoda de calcul pentru timbrul de mediu (proiect)
Pe de alta parte, intrebata de jurnalisti cum se vor diferentia cuantumurile, ministrul a raspuns ca nu vrea sa faca niciun fel de precizare pana nu se finalizeaza elaborarea modului de calcul.
De asemenea, in legatura cu faptul ca unii producatori au cerut pentru masinile non Euro, Euro 1 si Euro 2 taxe de pana la trei ori mai mari, Rovana Plumb a spus ca nu este vizata, deocamdata, nicio modificare fata de propunerea existenta. Timbrul de mediu pentru aceste categorii de automobile, mai poluante, ar urma sa fie mai mic cu procente cuprinse intre 60 si 90 la suta fata de actuala taxa, dat fiind ca masinile respective au o durata mai scurta de viata si vor polua mai putin in timp.
Legat de faptul ca producatorii au cerut sa creasca taxa de mediu pentru autoturismele Euro 3 si Euro 4, dat fiind ca au investit pentru dezvoltarea categoriei Euro 5, ministrul a spus ca modificarile se refera in special la primele doua categorii, in cazul carora timbrul de mediu va fi cu 10-15 la suta mai mare decat actuala taxa.
Sursa: Mediafax
Timbrul de mediu, taxa ce va inlocui vechea taxa auto, a fost adus in discutie pentru prima data la inceputul lunii ianuarie, cand Ministerul Mediului a publicat un proiect de ordonanta in acest sens.
Proiectul de act normativ, pe care il puteti consulta AICI, modifica Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, si introduce timbrul de mediu, o taxa ce se va aplica numai masinilor tip M1 (destinate transportului de persoane care au, in afara scaunului conducatorului, cel mult opt locuri pe scaune), nu si celorlalte tipuri de vehicule, precum tiruri, autocare sau microbuze, pentru care va fi achitata in continuare actuala taxa auto.
Citeste AICI mai multe despre timbrul de mediu.
Comentarii articol (15)