In 14 februarie, PDL si PPDD au depus la Curtea Constitutionala sesizarea privind proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor, adoptat de plenul comun al celor doua Camere. Liderul grupului parlamentar al PDL din Senat, Cristian Radulescu, a declarat ca sesizarea depusa la CC este semnata de 25 de parlamentari, dintre care 24 sunt ai PDL, iar unul este liderul de grup al PPDD din Senat.
"Am depus la Curtea Constitutionala o sesizare de neconstitutionalitate asupra modificarilor aduse in 13 februarie, in sedinta Parlamentului, Statutului parlamentarilor. In principal, este vorba despre un termen care este in afara normelor constitutionale, un termen de 45 de zile pe care modificarea la Statut il introduce, termen in care un parlamentar poate sa conteste un raport venit de la ANI si care ar determina in mod obisnuit demisia parlamentarului respectiv", a precizat Radulescu.
Reprezentantul PDL a aratat ca temeiul in baza caruia s-a atacat Statutul parlamentarilor se refera la articolul 16 din Constitutie, care prevede ca in Romania nu exista privilegii si ca toti cetatenii sunt egali in fata legii si ca nimeni nu este deasupra legii. In plus, potrivit lui Radulescu, PDL si PPDD au atacat la Curte Statutul parlamentarilor aratand ca modificarile aduse intorduc un termen de 45 de zile, care nu este unul rezonabil.
"Pe de alta parte, la articolul 21 referitor la principiile Dreptului in Romania, se specifica ca partile in Romania au dreptul la un proces echitabil intr-un termen rezonabil. Or, iata ca se introduce un termen mult mai lung decat in spetele obisnuite si pentru cetatenii obisnuiti, un termen de 45 de zile care nu este rezonabil", a spus Radulescu.
Senatorul PDL a mai spus ca, in al treilea rand, prin introducerea acestui termen de 45 de zile, se creeaza o diferentiere chiar fata de celelalte categorii de persoane cu functii publice care sunt supuse controlului ANI si care sunt in continuare sub incidenta unui termen de 15 zile, in timp ce Statutul parlamentarilor creeaza un termen de 45 de zile pentru parlamentari.
Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului a adoptat, in 13 februarie, cu 298 de voturi "pentru", 101 voturi "impotriva" si 36 de abtineri, Raportul privind cererea de reexaminare a Statutului parlamentarilor transmisa de presedintele Traian Basescu, in ultima forma a acestuia, stabilita de Comisia de statut.
Comisia parlamentara pentru statutul senatorilor si deputatilor a operat modificarile propuse la raportul initial asupra Statutului parlamentarilor, fiind majorat termenul in care un ales poate contesta un raport al ANI in cazul unei decizii de incompatibilitate, de la 15 la 45 de zile.
Sursa: Mediafax
Comentarii articol (0)