Absolventii beneficiaza, ca si persoanele asigurate in sistemul asigurarilor pentru somaj, de indemnizatie de somaj. Cuantumul indemnizatiei de somaj este o suma fixa, neimpozabila, lunara, reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara, in vigoare la data stabilirii dreptului si se acorda pentru o perioada de 6 luni, de la data depunerii cererii. In evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca sunt inregistrate X absolventi beneficiar de indemnizatie de somaj.
Absolventii carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatia de somaj potrivit legii si care se angajeaza pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale in vigoare, si, ca urmare a angajarii, le inceteaza plata indemnizatiei de somaj beneficiaza, din momentul angajarii pana la sfarsitul perioadei pentru care erau indreptatite sa primeasca indemnizatia de somaj, de o suma lunara, neimpozabila, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, reprezentand 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj, stabilita si, dupa caz, recalculata conform legii.
Absolventii beneficiaza si de o serie de servicii pentru stimularea ocuparii prevazute de Legea nr. 76/2002 cu modificarile si completarile prevazute in Legea nr. 107/2004, dupa cum urmeaza:
• Mediere - medierea muncii reprezinta punerea in legatura a angajatorilor cu persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, in vederea stabilirii de raporturi de munca sau de serviciu. Serviciile de mediere constau in: informatii privind locurile de munca vacante si conditiile de ocupare a acestora prin publicarea, afisarea, organizarea de burse ale locurilor de munca; mediere electronica si preselectia candidatilor corespunzator cerintelor locurilor de munca oferite. Participarea la serviciile de mediere este obligatorie pentru absolventii care beneficiaza de indemnizatie de somaj. Mentionam ca la bursa locurilor de munca pentru absolventi din anul 2004 s-au incadrat 6.191 persoane. De asemenea, trebuie subliniat faptul ca in primele 6 luni ale anului 2005, au fost incadrati prin eforturile depuse de catre ANOFM, 18.164 absolventi, din care, prin subventionarea locului de munca 10.112 absolventi.
• Informare si consiliere profesionala - constituie un ansamblu de servicii oferite in mod gratuit persoanelor in cautarea unui loc de munca,: a) furnizarea de informatii privind piata muncii si evolutia ocupatiilor; b) evaluarea si autoevaluarea personalitatii in vederea orientarii profesionale; c) dezvoltarea abilitatii si increderii in sine a persoanelor in cautarea unui loc de munca in vederea luarii de catre acestea a deciziei privind propria cariera; d) instruirea in metode si tehnici de cautare a unui loc de munca.
• Formare profesionala - absolventii care se inscriu la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca beneficiaza gratuit de toate masurile active, inclusiv de formare profesionala. Dupa incadrare, in primii 3 ani, absolventii pot beneficia de formare profesionala organizata de angajatori si finantata din bugetul asigurarilor pentru somaj.
Angajatorii interesati de Bursa locurilor de munca pentru absolventi din data de 23 septembrie 2005, sunt rugati sa se adreseze Agentiilor Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca sau Agentiei Municipiului Bucuresti, ale caror coordonate pot fi gasite consultand site-ul www.anofm.ro.
Comentarii articol (0)