Adevarul.ro: Trei sferturi din investitii au mers in industrie si in comert.
Investitiile in economia nationala au depasit anul trecut 75,5 miliarde de lei, industria si comertul beneficiind de cea mai mare parte. In ciuda crizei economice, investitiile in economia nationala au crescut anul trecut cu 12,3% si au depasit 75,5 miliarde de lei (16,8 miliarde de euro), potrivit datelor anuntate ieri de Institutul National de Statistica (INS).
Cand tara arde, pana si baba de care a auzit toata lumea se piaptana mai rar, informeaza capital.ro.
"Spune-mi cat de des iti permiti te aranjezi la salon, ca sa-ti spun cum merge economia din tara ta" - cam asa s-ar putea rezuma teoria avansata, mai nou, de finantisti. Saloanele de infrumusetare - scrie Bloomberg Markets - au devenit un indicator de baza in ceea ce priveste reluarea cresterii economice.
Clinicile medicale private, bricolajul si panificatia, risc crescut de insolventa in 2013, scrie dailybusiness.ro.
Serviciile medicale private, sectorul moraritului si al panificatiei si retailerii din segmentul bricolaj sunt domeniile ce se vor confrunta cu dificultati financiare in perioada urmatoare si ar putea genera mai multe insolvente in 2013. Departamentul de Analiza Financiara al Casei de Insolventa Transilvania a analizat factorii micro si macroeconomici ce caracterizeaza anul 2013, aspectele financiare ale fiecarui sector de activitate, modalitatea de finantare, legislatia specifica, aspecte legate de consum si consumatori precum si tendintele in economie si, pe baza lor, au identificat domeniile ce ar putea fi supuse riscului anul acesta.
Strainii fac jocurile pe piata uleiului, titreaza evz.ro.
Romania mai are doar trei producatori locali de ulei. Restul fi e au fost cumparati de straini, fi e au disparut. Batalia pe piata locala a uleiul se incinge, dupa ce elvetienii de la Glencore au preluat recent Prutul Galati, una dintre putinele fabrici cu capital local ramase pe piata. La momentul actual, industria autohtona este reprezentata de doar trei unitati de productie la Vaslui (Ulerom, detinuta de Adrian Porumboiu), Constanta (Argus) si Carei (Ardealul). Restul fabricilor au disparut sau au intrat in portofoliul multinationalelor.
Forbes a publicat topul bogatilor lumii. Vezi cine sunt marii miliardari ai planetei, arata jurnalul.ro.
Mexicanul Carlos Slim Helu s-a mentinut pe prima pozitie in topul Forbes al miliardarilor pentru anul 2013, cu o avere estimata la 73 miliarde de dolari, urmat de cofondatorul Microsoft Bill Gates, in timp ce Warren Buffett a cazut de pe podium, pentru prima data din 2000. Carlos Slim, care controleaza grupul America Movil, cea mai mare companie de telecomunicatii din America Centrala si de Sud, si-a extins recent imperiul telecom in Europa , prin achizitia unor companii din Olanda si Austria, investitii care nu au dat inca roade.
Salariul minim din Romania, mai mic fata de cel din Bulgaria, relateaza romanialibera.ro.
Bulgaria nu mai este pe ultimul loc din Uniunea Europeana in ceea ce priveste salariul minim pe economie, scrie luni cotidianul sofiot Trud, potrivitRealitatea.net. Dupa ultima crestere din ianuarie, salariul minim pe economie in Bulgaria este de 159 euro, cu doi euro mai mare fata de cel din Romania, noteaza ziarul, care citeaza datele serviciului Eurostat.
Zf.ro: Constructia de locuinte din Bucuresti s-a intors la nivelul din 2005.
Piata locuintelor nu a reusit sa revina pe crestere anul trecut, cand in Bucuresti si in judetul Ilfov au fost finalizate doar 4.500 de apartamente si case, nivel apropiat de cel din 2005, arata datele de la Statistica, centralizate de ZF. Constructia de locuinte la nivelul intregii tari a cunoscut un declin mai redus, livrarile din 2012 fiind peste cele din 2006. Evolutia pietei de locuinte noi este in stransa legatura cu costurile de construire, care in 2011 si 2012 au ajuns la nivelul din 2005, de circa 450 euro/mp.
Comentarii articol (0)