Regionalizare: Monstrul birocratic francez ar putea sufoca bugetul roman, titreaza adevarul.ro.
Dupa ce a prezentat, intr-un articol anterior, particularitatile modelului polonez de regionalizare, vehiculat de Bucuresti pentru reforma romaneasca, Business24 face o analiza comparata si pe modelul francez, invocat, de asemenea, de guvernantii romani. Un model usor de replicat, dar cu riscul de a rata esenta: dezvoltarea regionala.
Masinile second-hand au salvat piata leasingului auto, scrie capital.ro.
Piata leasingului a avut o crestere marginala in 2012. Totusi rezultatul este foarte bun tinand cont de tendintele de pe piata internationala si de criza financiara. La acest rezultat a contribuit dublarea cresterii inregistrate de segmentul finantarii masinilor rulate prin leasing financiar. Societatile de leasing financiar din Romania au finantat anul trecut achizitii de bunuri in valoare de 1.362 milioane de euro, ceea ce reprezinta o crestere modesta, de doar 1%, comparativ cu 2011, potrivit unui comunicat al Asociatiei de Leasing Bancar (ALB).
Controversele taxei de spitalizare: Coplata ne va oferi servicii medicale mai bune?, se intreaba dailybusiness.ro.
Taxa de 5 sau 10 lei pe care, incepand de luni, suntem obligati sa o platim daca ajungem la spital, nu este o mare “branza” la prima vedere. Suma este infima in comparatie cu spagile uriase cerute de medici si asistente. Potrivit estimarilor, internarile fictive si retetele false sau eliberate pentru morti produc anual o paguba de peste 300 mil. euro in bugetul sanatatii.
Nota de plata a scumpirilor de 1 aprilie, informeaza evz.ro.
Cresterile de accize la bere si tutun, dar mai ales majorarea tarifelor la gaze va costa fi ecare roman cel putin cateva zeci de lei lunar. Bugetul personal are si mai mult de suferit daca va imbolnaviti. De cateva luni, scumpirile au inceput sa ne loveasca in fiecare nou trimestru. Am intrat in Noul An cu preturi mai mari la motorina, ca urmare a cresterii de accize, iar de la 1 aprilie au urmat majorari noi, prin cresterile de accize la tutun si bere.
40.000 de turisti sunt asteptati pe litoral de 1 Mai, relateaza jurnalul.ro.
Operatorii din turism estimeaza ca numarul turistilor care vor petrece minivacanta de 1 Mai la mare va inregistra o crestere de circa 20% fata de anul trecut, ajungand pana la 40.000.Pentru acestia sunt organizate o serie de evenimente printre care o parada de masini off-road, de epoca si de motociclete de mare putere, dar si concerte in aer liber si in cluburi. De 1 Mai, in statiunea Mamaia vor fi deschise aproape 90% dintre hoteluri, in conditiile in care capacitatea totala de cazare a statiunii este de circa 35.000 de locuri, dintr-un total de 120.000 de locuri de cazare care sunt pe intreg litoralul romanesc, potrivit centralizarilor INS.
Romanialibera.ro: Incepe sarabanda preturilor, editia 2014?
In afara unor scumpiri nevinovate, al caror efect se va simti direct doar asupra consumatorilor, precum cele ale preturilor la bere sau la tigarete, de la 1 aprilie se majoreaza si preturile unor materii prime importante pentru echilibrul general al economiei, cum sunt gazele. Scumpirea nu se va vedea direct pe raftul supermarketurilor, dar va pune presiune pe inflatie, mai ales ca va fi urmata de o alta la fel de importanta, la 1 iulie.
Comentarii articol (1)