Conform Consiliului Concurentei (CC), bancile investigate au fost: Banca Comerciala Romana SA, BRD –Groupe Société Générale SA, CEC Bank SA, Unicredit Tiriac Bank SA, Banca Transilvania SA, Raiffeisen Bank SA, Ing Bank N.V. Amsterdam Sucursala Bucuresti, Banca De Export Import A Romaniei Eximbank S.A., RBS Bank (ROMANIA) SA, Bancpost SA.
Avand in vedere importanta pe care indicii de piata de monetara ROBID si ROBOR o au la nivelul produselor financiare (depozite, credite), autoritatea de concurenta acorda o atentie deosebita mecanismului de stabilire a acestora, in sensul respectarii regulilor de concurenta.
"In acest context, Consiliul Concurentei atrage atentia ca schimburile de informatii confidentiale, de natura comerciala, intre concurenti, pot constitui incalcari ale Legii Concurentei", se mentioneaza in comunicatul institutiei.
Potrivit sursei citate, pe parcursul investigatiei, autoritatea de concurenta a aplicat doua sanctiuni procedurale bancilor BRD –Groupe Société Générale SA si Raiffeisen Bank SA. (14 milioane lei) pentru refuzul de a se supune inspectiei inopinate si pentru furnizarea de informatii inexacte.
Cele doua banci au contestat in instanta amenzile aplicate de Consiliul Concurentei. "In cazul Raiffeisen, Tribunalul Bucuresti, printr-o sentinta irevocabila, a constatat ca banca nu a furnizat informatiile solicitate si a redus amenda de la 0,7% la 0,4% din cifra de afaceri a bancii. In cazul BRD, litigiul este pe rolul instantelor", se mai precizeaza in documentul de presa.
Comentarii articol (0)