Potrivit unei informari a Fiscului, declaratia 201 se depune pentru ca autoritatile fiscale sa poata impozita in Romania veniturile obtinute din strainatate de rezidenti romani, cu domiciliul in tara noastra.
Mai exact, formularul trebuie depus de persoanele fizice romane cu domiciliul in Romania care au obtinut in 2012 venituri din strainatate, impozabile in tara noastra, din:
- venituri din profesii libere;
- venituri din activitati comerciale;
- venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala;
- venituri din cedarea folosintei bunurilor;
- venituri din activitati agricole;
- venituri sub forma de dividende;
- venituri sub forma de dobanzi;
- venituri din premii;
- venituri din jocuri de noroc;
- venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal;
- castiguri din transferul titlurilor de valoare;
- venituri sub forma castigurilor din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen.
De asemenea, formularul 201 se depune si de:
- persoanele fizice, care timp de trei ani consecutivi, au fie centrul intereselor vitale amplasat in Romania, fie sunt prezente in Romania peste 183 de zile pe an.
- persoanele fizice care desfasoara activitate salariala in strainatate si sunt platite pentru activitatea salariala desfasurata in strainatate de catre sau in numele unui angajator care este rezident in Romania sau de un sediu permanent in Romania (veniturile salariale reprezinta cheltuiala deductibila a unui sediu permanent in Romania), in cazul in care acelasi venit din salarii a fost supus impunerii atat in Romania, cat si in strainatate.
ANAF precieaza ca veniturile realizate din strainatate de persoanele fizice in anul fiscal de raportare, precum si impozitul aferent platit in strainatate, exprimate in unitati monetare proprii fiecarui stat, se vor transforma in lei la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a venitului.
Atentie! Cursul mediu anual comunicat de BNR pentru 2012 este de 4,4560 lei (leu-euro) si 3,4682 (leu-dolar).
Veniturile din strainatate, precum si impozitul aferent, exprimate in unitati monetare proprii statului respectiv, dar care nu sunt cotate de Banca Nationala a Romaniei, se vor transforma astfel:
a) din moneda statului de sursa intr-o valuta de circulatie internationala, cum ar fi dolari S.U.A. sau euro, folosindu-se cursul de schimb din tara de sursa;
b) din valuta de circulatie internationala in lei, folosindu-se cursul de schimb mediu anual al acesteia, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a venitului respectiv.
" Veniturile se declara pentru fiecare tara-sursa a veniturilor si pentru fiecare categorie de venit realizat", explica Fiscul in documentul transmis redactiei noastre.
Declaratia 201 se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal contribuabilul, direct la ghiseu sau prin posta, cu scrisoare recomandata.
Nedepunerea la termen a acestui formular se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 50 si 500 de lei.