In cadrul sedintei Comitetului de Monitorizare al Programului Operational Regional 2007-2013 (CMPOR) din 28 mai, a fost analizat stadiul programului si au fost adoptate masurile necesare pentru accelerarea implementarii lui, anunta Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administrariei Publice pe site-ul propriu.
Conform institutiei, analiza activitatii programului pe anul 2012 si a stadiului sau actual au evidentiat faptul ca POR isi mentine statutul de cel mai performant program operational din Romania, atat la capitolul absorbtie, cat si din punctul de vedere al respectarii indicatorilor.
"Pana la aceasta ora, sumele totale din fonduri europene platite efectiv in Romania pe Programul Operational Regional reprezinta 40% din bugetul programului, iar gradul de absorbtie este de 30%. Procentul de 40%, adica 1,5 miliarde de euro, bani europeni platiti efectiv pe proiecte in cadrul POR, reprezinta rambursari la care se adauga prefinantarea de aproximativ 10%", a declarat Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice in conferinta de presa sustinuta pe aceasta tema.
Alte analize prezentate marti s-au referit la modul de respectare a indicatorilor-tinta stabiliti la inceputul programului.
"Va pot anunta ca toti indicatorii care au fost stabiliti pentru POR au fost depasiti cu peste 100%. Sa va dau un exemplu: una dintre tintele initiale era de a infiinta 15.000 de noi locuri de munca pana la finalizarea programului. Numai pana la aceasta ora, estimarea a ajuns la peste 22.500 locuri de munca directe, la care se adauga locurile de munca indirecte. Asadar, tinta a fost deja depasita", a precizat Dragnea.
Ministrul a anuntat, de asemenea, si deciziile adoptate de CMPOR cu privire la realocarea unor sume in cadrul programului. Astfel, suma de 100,8 milioane de euro, rezultata din economii la alte proiecte aflate in implementare si din corectii, va fi realocata de pe axele 1, 3 si 5 pentru finantarea proiectelor de eficientizare termica a blocurilor de locuinte. Alte realocari aprobate vor fi utilizate pentru a finanta achizitia de utilaje la Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta, pentru monumente istorice si culturale, dar si pentru infrastructura de turism.
Potrivit sursei citate, evolutia pozitiva a programului a fost posibila ca urmare a aplicarii unor masuri precum modificarea unor acte normative, simplificarea procedurilor si schimbarea modului de abordare in cadrul Autoritatii de Management a POR.
"Masuri suplimentare care urmeaza sa fie propuse CMPOR pentru eficientizarea programului se refera la modificarea achizitiilor publice in sensul simplificarii acesteia, a standardizarii caietelor de sarcini, dar si la clarificarea si asumarea responsabilitatilor pentru institutiile de control", puncteaza MDRAP.
Comentarii articol (0)