Conform comunicatului de presa al Comisiei Europene, cetatenii care muncesc in alta tara din UE ar trebuie sa se bucure, teoretic, de acelasi tratament ca si cetatenii tarii respective in ceea ce priveste accesul la piata muncii, conditiile de lucru, protectia sociala si impozitele.
In realitate, insa, potrivit datelor publicate de institutie, multi dintre cei 10,7 milioane de lucratori migranti din UE se confrunta cu numeroase practici discriminatorii.
De exemplu, arata CE, se intampla ca administratiile publice sau intreprinderile sa aplice reguli discriminatorii de recrutare, cote sau alte cerinte nationale pentru diverse tipuri de posturi. De asemenea, normele in materie de salarizare si promovare pot fi diferite in cazul lucratorilor migranti. Experienta si calificarile profesionale ale acestora pot sa nu fie la fel sau chiar deloc recunoscute.
"Din cauza acestor bariere, multi cetateni privesc cu neincredere posibilitatea de a lucra in alta tara din UE", sustine Comisia.
Pentru a schimba aceasta situatie, Comisia propune masuri menite sa-i ajute pe lucratorii europeni sa isi exercite drepturile. Acestea exista de peste 50 de ani si sunt garantate de tratatele UE si de Carta drepturilor fundamentale.
Concret, prin masurile propuse, Comisia le cere statelor membre:
- sa puna la dispozitia lucratorilor migranti si a angajatorilor canale oficiale care sa le permita sa obtina informatii, asistenta, consiliere juridica
- sa stabileasca modalitati de recurs pe care lucratorii din alte tari sa le poata utiliza in cazul in care sunt discriminati
- sa le permita sindicatelor si altor organizatii sa demareze proceduri administrative sau juridice in numele cetatenilor ale caror drepturi sunt incalcate.
Potrivit unui sondaj realizat in 2010, 67% dintre europeni considera ca nu sunt bine informati sau ca nu sunt informati deloc cu privire la drepturile care le revin in calitate de cetateni ai UE. In consecinta, masurile propuse de Comisie vor duce la o mai buna informare a cetatenilor si ii vor ajuta sa isi exercite drepturile mai eficient.
--
Propunerile Comisiei inca nu sunt aplicabile. Mai exact, pentru a deveni acte legislative, propunerile trebuie aprobate de guvernele statelor membre si de Parlamentul European.
Comentarii articol (0)