Programul de despãgubire a foºtilor proprietari se va bucura de un succes real, mai ales cã actualul Guvern a luat toate mãsurile pentru ca toate aspectele programului sã se desfãºoare conform legii, a declarat pentru Rompres, ministrul delegat pentru lucrãri publice ºi amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely.
Ministrul a spus cã actualul Guvern trebuie apreciat deoarece este singurul care a încercat sã reglementeze problema retrocedãrilor.
Foºtii proprietari cãrora nu le mai pot fi restituite proprietãþile vor avea parte de despãgubiri juste ºi echitabile, neplafonate, potrivit unei hotãrâri adoptate joi de Guvern. Executivul a decis ca fostele proprietãþi sã fie evaluate de experþi independenþi în funcþie de valoarea de piaþã calculatã conform standardelor internaþionale de evaluare.
Potrivit actului normativ adoptat joi, au dreptul la despãgubiri foºtii proprietari de imobile cãrora nu li se mai poate reconstitui dreptul de proprietate în naturã. Douã motive sunt luate în considerare -fie imobilul a fost demolat, fie a intrat în circuitul civil prin înstrãinare, iar actul juridic de înstrãinare nu a fost anulat. Despãgubirile vor fi acordate ºi foºtilor asociaþi sau acþionari ai societãþilor naþionalizate, ori moºtenitorilor acestora. Actul normativ mai reglementeazã stabilirea ºi acordarea de despãgubiri ºi pentru bunurile imobile care au aparþinut cultelor religioase ºi comunitãþilor minoritãþilor naþionale din România ºi care nu mai pot fi retrocedate.
De asemenea, vor fi acordate despãgubiri foºtilor proprietari sau moºtenitori cãrora nu li se pot retroceda în naturã terenurile ºi pãdurile confiscate de regimul comunist, în aceste situaþii, despãgubirile urmând sã fie acordate doar în mãsura în care nu sunt terenuri disponibile pentru retrocedare sau foºtii proprietari nu acceptã o suprafaþã de teren echivalent pe un alt amplasament.
Pentru punerea în aplicare a noii hotãrâri în termen de 180 de zile de la intrarea ei în vigoare, va fi constituit Fondul Proprietatea. Acesta va fi un organism de plasament colectiv în valori mobiliare, înfiinþat sub forma unei societãþi de investiþii financiare. Iniþial, statul român va fi acþionar unic al Fondului pânã la transmiterea acþiunilor din proprietatea statului cãtre persoanele fizice despãgubite.
Un comunicat de presã al Guvernului precizeazã cã pânã la finalizarea procedurilor de despãgubire, Ministerul Finanþelor va reprezenta statul român ca acþionar al Fondului Proprietatea. Analizarea ºi stabilirea cuantumului final al despãgubirilor se va face de cãtre o Comisie centralã pentru stabilirea despãgubirilor care va fi în subordinea Cancelarie Primului-ministru.
Actul normativ stabileºte un mecanism prin care cuantumul despãgubirilor va fi stabilit de cãtre evaluatori autorizaþi, desemnaþi în mod aleatoriu de cãtre Comisia Centralã pentru Stabilirea Despãgubirilor, evaluatori care vor trebui sã îndeplineascã anumite condiþii foarte stricte menite a asigura eliminarea oricãrei forme de subiectivism (experienþã în domeniu, poliþã de asigurare pentru rãspundere, instituirea unui mecanism de control al acestora). Onorariile evaluatorilor sau societãþilor de evaluare se vor achita din bugetul Cancelariei primului-ministru, la cererea Comisiei.
În cazul în care persoanele îndreptãþite au obiecþii, raportul de evaluare poate fi contestat. În cazul în care nu existã obiecþii, Comisia pentru stabilirea despãgubirilor va emite titlul de despãgubire. Potrivit actului normativ, despãgubirile acordate prin aplicarea Legii nr. 112/1995 pentru reglementarea situaþiei juridice a unor imobile cu destinaþia de locuinþe, trecute în proprietatea statului, vor fi actualizate cu indicele inflaþiei. În schimbul titlurilor de despãgubire, foºtii proprietari vor primi acþiuni la Fondul Proprietatea, fond care va fi alimentat din participaþii ale statului la societãþi cu capital de stat. Aceste acþiuni pot fi tranzacþionate pe piaþa de capital internã sau internaþionalã.
Fondul va fi administrat de o societate cu experienþã ºi tradiþie în domeniu, desemnatã in urma unei licitaþii internaþionale care va oferi suficiente garanþii. Detalii privind funcþionarea Fondului urmeazã a fi stabilite prin Hotãrârea de Guvern privind înfiinþarea Fondului, precum ºi în caietul de sarcini în baza cãruia va fi desemnatã societatea de administrare.
Pânã la 14 februarie 2002, la nivelul întregii þãri existau înregistrate 210.000 de notificãri pentru retrocedarea imobilelor. Autoritatea Naþionalã pentru Restituirea Proprietãþilor estimeazã cã aproximativ 100.000-120.000 de notificãri vor face obiectul acordãrii de despãgubiri./ROMPRES/
Comentarii articol (0)