avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... EXPROPRIERE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

EXPROPRIERE

Poate cineva furniza textul decretului de expropriere 354 din 1986?
cu multumiri....
Cel mai recent răspuns: ContSters478 , utilizator 18:13, 27 Ianuarie 2008
Consiliul de Stat

Fisa act

Abrogat de

Lege nr. 33/1994


Decret nr. 467/1979
din 28/12/1979


privind evaluarea constructiilor, terenurilor si plantatiilor ce se preiau, cu plata, in proprietatea statului prin expropriere sau in alte cazuri prevazute de lege


Publicat in BOF nr. 3 - 04/01/1980



Publicat in Buletinul Oficial nr. 3 din 04/01/1980


Actul a intrat in vigoare la data de 04 ianuarie 1980


Actul a fost abrogat de Lege nr. 33/1994 la data de 02 iunie 1994

Tematici

Bunuri şi valori imobiliare
Exproprieri
Construcţii
Plăţi
Preţuri, stabiliri de
Fondul funciar
Proprietate publică




Consiliul de Stat al Republicii Socialiste Romania decreteaza:


Art. 1. - Pentru constructiile ce se preiau in proprietatea statului prin expropriere de la persoanele fizice sau juridice, altele decit unitatile socialiste, despagubirile se stabilesc pe baza normelor de evaluare si a conditiilor prevazute in anexa nr. 1*).
Art. 2. - Despagubirile pentru constructiile expropriate realizate cu sprijinul statului in credite si executie sau cumparate din fondul locativ de stat, in conditiile Legii nr. 4/1973, se stabilesc la valoarea inscrisa in contractul de construire sau cumparare, diminuata cu uzura aferenta calculata potrivit tabelului nr. 4 din anexa nr. 1.
Pentru cazurile in care creditele acordate de stat nu au fost rambursate in intregime pina la data exproprierii, din despagubirile cuvenite se retin sumele datorate Casei de Economii si Consemnatiuni, care se vireaza acesteia.
Art. 3. - In cazul exproprierii constructiilor apartinind organizatiilor cooperatiste sau obstesti, despagubirile vor fi stabilite la nivelul valorii de inventar a acestor bunuri, existenta in evidenta contabila, mai putin uzura.
Art. 4. - Imobilele expropriate trec in proprietatea statului pe data preluarii efective a acestora in vederea demolarii.
Art. 5. - Pentru terenurile si plantatiile vitipomicole care se preiau in proprietatea statului prin expropriere, despagubirile se stabilesc pe baza normelor de evaluare prevazute in anexa nr. 2*).
Art. 6. - Constructiile, terenurile si plantatiile vitipomicole ce se preiau prin expropriere trec in proprietatea statului libere de orice sarcini.
Art. 7. - Evaluarea constructiilor, terenurilor si plantatiilor vitipomicole care se preiau in proprietatea statului se face de catre comisii de evaluare stabilite prin decizii ale comitetelor executive ale consiliilor populare judetene sau al municipiului Bucuresti, care vor avea componenta prevazuta in anexa nr. 3*).
Art. 8. - Impotriva procesului-verbal de evaluare intocmit de comisia prevazuta la art. 7, fostii proprietari pot face contestatie in termen de 15 zile de la data comunicarii in scris a sumei stabilite ca despagubire.
Contestatiile se solutioneaza de catre comitetele executive ale consiliilor populare judetene sau al municipiului Bucuresti, in cel mult 30 de zile de la data depunerii lor.
Art. 9. - Plata despagubirilor cuvenite ca urmare a preluarii in proprietatea statului a bunurilor imobile expropriate se face de unitatile carora li s-au atribuit aceste bunuri, din fondurile de investitii sau din alte fonduri prevazute de lege, dupa caz.
Materialele rezultate din demolarea constructiilor expropriate pot fi predate fostului proprietar pentru reconstruirea locuintei sau pentru alte nevoi gospodaresti, scazindu-se valoarea lor din despagubirea cuvenita. Valoarea materialelor se determina la pretul cu amanuntul, din care se deduce uzura aferenta, stabilita de comisia de evaluare prevazuta la art. 7.
Art. 10. - Fostii proprietari care continua sa locuiasca in imobilele expropriate anterior datei intrarii in vigoare a prezentului decret vor plati, de la aceasta data si pina la preluarea efectiva a imobilelor in vederea demolarii, o chirie anuala egala cu impozitul pe cladiri si primele de asigurare prin efectul legii.
Fostii proprietari ai imobilelor expropriate, care figureaza cu debite din chirii pentru perioade anterioare prezentului decret, vor achita aceste debite, fara majorari de intirziere.
Art. 11. - Prevederile prezentului decret se aplica si in cazurile de preluare, cu plata, in proprietatea statului a unor bunuri imobile in baza Legii nr. 4/1973, Legii nr. 58/1974, Decretului nr. 223/1974, Decretului nr. 221/1960 si Decretului nr. 841/1964.
Art. 12. - Articolul 6 din Decretul nr. 545/1958 privind reglementarea amplasarii constructiilor, precum si a trecerii in proprietatea statului a terenurilor si a constructiilor necesare efectuarii unor lucrari sau a unor actiuni de interes de stat, Hotarirea Consiliului de Ministri nr. 1676/1959 pentru aplicarea art. 6 al Decretului nr. 545/1958, precum si orice alte dispozitii contrare prezentului decret, se abroga.
___________
*) Anexa a fost comunicata institutiilor interesate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara, dupa o asteptare de 19 ani am ajuns in situatia ca ... GRIG2501 GRIG2501 Buna seara, dupa o asteptare de 19 ani am ajuns in situatia ca CNCI sa prelucreze dosarul administrativ in legatura cu o notificare facuta de tatal meu in ... (vezi toată discuția)
Anexa la decret nepublicate in buletinul oficial iordana1900 iordana1900 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in rezolvarea urmatoarei probleme: imi poate pune la dispozitie cineva anexele de la DECRET Nr. 467 din 28 decembrie 1979 ... (vezi toată discuția)
Decret de expropriere alygeo alygeo Va rog sa imi spunrti de unde pot afla in baza carui decret a avut loc o expropriere pt. utilitate publica si daca s-au primit sau nu despagubiri. In fapt, ... (vezi toată discuția)