Este extraordinar ca se intampla asta, iar romancele se bucura ca intram incet, dar inevitabil in era tatilor implicati. Bineinteles, au existat si pana la aparitia blogurilor tati dedicati si implicati care si-au crescut copiii cu duiosie si competenta parinteasca. Dar niciodata nu au avut o voce publica atat de puternica ca in prezent. Acum vocile, eforturile si proiectele conjugate ale tatilor precum Bogdan Draghici (avocatul taticilor de la Alianta TATA), Dedi Grigoroiu (blogger-ul ta-su.ro), Sebastian Froux (taticul expat care organizeaza iesiri sportive Evadeazacunoi), Bob Dragomirescu (parintele proiectului urbankid.ro), Sebastian Cochinescu (taticul cool din spatele www.tati.ro), Andrei Tudose (arhitectul happening-urilor Delivering Life) sau Mihail Musat (coach-ul de la Parinti Autentici) si altii ca ei, ne arata ca am intrat intradevar intr-o noua faza a parentingului romanesc.
Este ideal ca rolul tatilor sa inceapa inca din sarcina prin implicarea barbatilor in experienta pregatirii pentru nastere. Nu numai ca ei beneficiaza de informatia utila pentru a naviga cu bine prin starea de graviditate a partenerei insa mai important, ei invata cum sa-si sprijine partenera la nastere (bineinteles, daca au agreat sa fie impreuna la venirea bebelusului pe lume).
Din ce in ce mai multi barbati isi doresc sa fie prezenti si sa participe la nasterea copiilor lor. Contrar traditiei si a prejudecatilor, studiile arata ca prezenta tatalui la nastere este benefica din toate punctele de vedere.
Inca din 1975 s-a observat ca femeile care au avut alaturi un sot suportiv la nastere au avut o experienta mai buna a nasterii, cu mai putina anxietate si mai multa incredere.
Mai mult, in 1981 un studiu a relevat ca prezenta unui tata suportiv la nastere compenseaza lipsurile echipei medicale mai preocupate de monitorizarea medicala decat de starea psiho-emotionala a mamei. Astfel, s-a aratat ca tatii care participa la nastere isi ating de cel putin 5 ori mai mult partenerele decat echipa medicala iar suportul lor este considerat de mame mai reconfortant decat cel al moaselor.
Apoi nu trebuie sa uitam ca implicarea tatalui la nastere determina o mai mare preocupare fata de copii pe termen lung iar primii nascuti cu un tata implicat s-a dovedit ca se adapteaza mai repede si mai usor la aparitia unui frate sau a unei sore.
In lume, prezenta tatalui la nastere nu este de regula o problema, tatii fiind primiti in unele tari chiar si in sala de operatii daca nasterea se face prin operatie cezariana.
In Romania, Legea nr. 46 din 21.01.2003 privind drepturile pacientului, Monitorul Oficial nr. 51 din 29.01.2003 prevede, in Capitolul VI. Drepturile pacientului la tratament si ingrijiri medicale,la Art. 32. ca:
Pacientul poate beneficia de sprijinul familiei, al prietenilor, de suport spiritual, material si de sfaturi pe tot parcursul ingrijirilor medicale.
La solicitarea pacientului, in masura posibilitatilor, mediul de ingrijire si tratament va fi creat cat mai aproape de cel familial.
De aici decurge dreptul gravidei, ca pacient in maternitate, de a avea insotitor la nastere, insotitor care de cele mai multe ori este tatal copilului.
In Romania de cele mai multe ori acest drept este incalcat. Justificarea data de maternitati atunci cand incalca acest drept al pacientelor este ca prin interzicerea accesului unei persoane in plus la nastere se mentine la minim riscul de aducere a agentilor patogeni in sala de nasteri. Solutia este evident simpla: tatii pot sa isi puna echipamentul steril de protectie (protectii de incaltaminte, halat, boneta si manusi de unica folosinta) ca si restul echipei medicale. Maternitatile insa refuza sa puna la dispozitie acest echipament pentru a economisi resurse, dar tatii pot sa isi cumpere acest echipament chiar din spital.
O alta justificare folosita de maternitati ca sa refuze accesul tatilor la nastere este nevoia de a nu expune alte femei in travaliu la prezenta unui strain (‚Popeasca’ nu vrea sa se uita la ea sotul lui ‚Ioneasca’ cand naste). Si aici solutia e simpla si ieftina: paravane de textil care sa separe vizual paturile de travaliu in salile de nastere cu mai multe paturi.
Multi obstetricieni refuza deasmenea sa permita prezenta tatalui la nastere deoarece se tem sa se expuna pe ei si pe restul echipei medicale observatiei unei persoane din exterior in sensul in care acesta poate deveni martor la un malpraxis (celebrul caz Sebastian Lungu din 2007 cand un tata a filmat cu telefonul un asa-zis malpraxis care, sustine el, l-a lasat pe copilul sau afectat grav pe viata).
Cu toate acestea, dreptul legal al gravidei de a beneficia de prezenta tatalui la nastere sa nu mai fie ignorat de maternitatile din Romania, privand astfel viitorii parinti de o experienta esentiala: impartasirea momentului aducerii pe lume a unui copil.
Fundatia Crucea Alba informeaza parintii despre drepturile lor si ii consiliaza pentru a se putea bucura de acest drept, daca doresc. Pasii pentru ca tatal sa reuseasca sa participe la nastere si sa fie cu adevarat suportiv pentru partenera sa sunt urmatorii:
- sa faca pregatire pentru nastere impreuna cu partenera;
- sa scrie o cerere catre Directia spitalului unde mama va naste in care solicita sa ii fie permisa prezenta la nastere;
- sa duca cerere spre a fi semnata de medicul obstetrician;
- sa isi procure echipament de protectie de unica folosinta.
Orice cuplu de viitori parinti au dreptul sa fie impreuna cand isi aduc copilul pe lume. Fundatia Crucea Alba a lansat Campania GIVE PLAY CHANGE: Donezi, te distrezi, revolutionezi! pentru a strange fonduri menite sa finanteze cursuri pentru tati, materiale informative despre drepturile lor si echipamente de protectie de unica folosinta pentru a usura accesul in sala de nasteri.
Cu alte cuvinte, in vara asta strangem fonduri pentru tatici. Pentru ca ei sa fie respectati in maternitati atunci cand vor sa fie alaturi de partenerele lor in travaliu, sa participe la nasterea bebelusului daca doresc, sa poata sa isi vada bebelusul nou-nascut fara sa astepte pe holuri. Si pentru ca iubim taticii si ne sunt dragi talentele lor speciale in relatia cu copiii am conceput evenimentele GIVE PLAY CHANGE pentru a celebra aceste talente. Va invitam sa donati pentru a avea acces la aceste evenimente distractive si cu misiune.
Comentarii articol (0)