Judecatoria Sectorului 2 a hotarat, pe 2 iulie, ca actul aditional semnat de doi clienti Volksbank in baza OUG nr. 50/2010, prin care banca a modificat denumirea comisionului de risc in comision de administrare si cuantumul, respectiv tipul dobanzii din fixa in variabila, este nul.
“Prin solutia pronuntata s-a stabilit ca S.C. Volksbank Romania S.A. este obligata sa nu mai aplice acest act aditional si sa returneze toate sumele achitate cu titlu de comision de risc/de administrare, in baza conventiei de credit si a actului aditional, de la data semnarii pana la zi, la care se adauga dobanda legala. In plus, banca trebuie sa perceapa, pe intreaga perioada a derularii conventiei, dobanda fixa initiala, fara a se tine cont de actul aditional ulterior si sa plateasca daune morale pentru prejudiciile suferite in cuantum de 2284 lei”, potrivit comunicatului.
Hotararea pronuntata de Judecatoria Sectorul 2 in procesul intentat de cei doi clienti impotriva Volksbank este definitiva si executorie, insa nu este irevocabila, banca avand posibilitatea de a face recurs.
Avram Codrut, avocatul care i-a reprezentat in instanta pe clientii Volksbank, a precizat pentru AvocatNet.ro ca in acest caz este vorba despre un dosar individual, in care sunt implicati doi clienti. El este de parere ca hotararea Judecatoriei Sectorului 2 reprezinta un precedent important pentru procesele dintre clienti si banci.
“Avand in vedere ca hotararea instantei vine dupa o alta hotarare, tot intr-un proces intentat de clienti impotriva Volksbank, prin care s-a constatat nulitatea absoluta a unei singure clauze, putem sa vorbim despre un precedent. Aceste victorii reprezinta o practica judiciara”, a declarat Avram Codrut la solicitarea AvocatNet.ro.
Totusi, avocatul ne-a precizat ca putem vorbi despre un precedent doar in sensul “pur romanesc” al cuvantului, caci o astfel de decizie nu poate fi aplicata la nivelul tuturor contractelor de credit, astfel incat sa fi eliminate clauzele abuzive. Motivul il reprezinta amanarea, pana la toamna, a intrarii in vigoare a prevederilor legale care ar fi permis acest lucru, a adaugat Avram Codrut.
Reglementarile la care face referire avocatul sunt cele cuprinse in Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori. Aceste dispozitii ofera posibilitatea asociatiilor pentru protectia consumatorilor sa atace in instanta clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori, inclusiv contractele de credite bancare, iar in situatia in care acestea vor fi declarate abuzive, atunci profesionistul va fi obligat sa elimine clauzele din toate contractele aflate in curs de executare si din cele preformulate. Momentan prevederile nu se aplica, termenul lor de intrare in vigoare fiind amanat de la 1 iulie la 1 octombrie. AvocatNet.ro a tratat acest subiect AICI.
Comentarii articol (14)