Romanii se imprumuta mai putin si economisesc mai mult. Leii sunt preferati la credite, valuta – la depozite, titreaza adevarul.ro.
Datele comunicate azi de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata ca soldul creditelor pentru populatie a scazut usor, in timp ce la firme a crescut, rezultand o medie de +1,1% la 30 iunie 2013 fata de aceeasi data din 2012. In schimb, depozitele rezidentilor au crescut, in medie, cu 0,1%. Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a crescut in luna iunie 2013 cu 1,1% (1,1% in termeni reali) fata de luna mai 2013, pana la nivelul de 224,15 miliarde de lei.
Viitorul IMM-urilor nu suna deloc bine, scrie capital.ro.
Firmele mici si mijlocii, care contribuie cu un procentaj de peste 60% in formarea PIB, nu vad un viitor prea bun pentru afaceri in Romania, iar jumatate nici macar nu isi mai doresc sa creasca. O gluma amara din partea premierului Victor Ponta: "Va felicit ca, in ciuda eforturilor guvernelor, inca mai supravietuiti". Gluma a fost adresata patronilor prezenti la lansarea Cartei Albe a IMM-urilor din Romania, insa nu este chiar o gluma, ci mai degraba o stare de fapt. Fiscalitatea si birocratia sunt coplesitoare pentru multe companii mici, iar imbunatatirile au fost ca si inexistente.
Dailybusiness.ro: CFR Marfa, exemplu de "Cum sa NU privatizezi o companie"?
Romania nu a excelat in ultimii ani la capitolul privatizare. Dupa perioada "de glorie" din anii '90-2000, cand am vadut pe rand Dacia, Petrom, BCR, BRD, SIDEX si alte cateva mari companii, a urmat "o epoca timida", in care incasarile au fost din ce in ce mai mici. Potrivit analistilor, CFR Marfa a ajuns pe primul loc in topul celor mai proaste privatizari, intrecand CupruMin siOltchim.
Top 10 cele mai bune si cele mai rele joburi in 2013, informeaza jurnalul.ro.
CareerCast.com, un site specializat in resurse umane, a realizat un top 200 al celor mai bune, respectiv al celor mai rele locuri de munca in functie de cinci criterii: cerintele fizice, mediul de lucru, venituri, stres si perspectivele de angajare. Pentru a realiza clasamentul, firma a folosit in special date de la Biroul de Statistica a Muncii din Statele Unite.
Creditul bancar, misiune imposibila pentru firme, relateaza romanialibera.ro.
Sistemul bancar din Romania este, probabil, unul dintre cele mai putin transparente din intreaga Europa. Lipsa informatiilor si birocratia excesiva reprezinta un impediment major pentru firmele locale care cauta un credit. Dupa ce aduc la banca un vraf de documente a caror obtinere presupune timp si bani, multi solicitanti de credit sunt respinsi in ultimul moment. De vina e opacitatea unui sistem bazat pe „acordul centralei“, noteaza o analiza a revistei Capital.
Comentarii articol (1)