Incepand de la 1 iunie 2013, pentru diurna se aplica regula generala de deductibilitate, astfel incat angajatorii pot stabili ca diurna orice suma de bani, aceasta fiind deductibila integral la calculul profitului impozabil.
Din punctul de vedere al salariatului, regulile au ramas nechimbate, astfel ca indemnizatia primita de angajati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara sau in strainatate, peste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru salariatii din institutiile publice se supune impozitului pe salariu si se include in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii, numai pentru limita care depaseste acest plafon.
Aceasta prevedere se aplica indiferent de categoria in care se inscrie contribuabilul platitor al indemnizatiei de delegare sau detasare, fie ca acesta este platitor de impozit pe profit, platitor de impozit pe veniturile microintreintreprinderilor, PFA, intreprindere individuala sau ONG.
Asadar, sumele acordate in limita a de 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice:
- nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile
- nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii
Tabel explicativ intocmit de DGFP Brasov
Avocatul Irina Petrescu explica intr-un alt articol scris pentru AvocatNet.ro in 2012 ca, prin HG nr. 1860/2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului, modificata si completata, se statueaza ca persoana aflata in delegare intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 5 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca primeste o indemnizatie zilnica de delegare sau de detasare de 13 lei, indiferent de functia pe care o indeplineste si de autoritatea sau institutia publica in care isi desfasoara activitatea, iar numarul zilelor calendaristice in care persoana se afla in delegare sau detasare se socoteste de la data si ora plecarii pana la data si ora inapoierii mijlocului de transport din si in localitatea unde isi are locul permanent de munca, considerandu-se fiecare 24 de ore cate o zi de delegare sau detasare.
Avocatul a precizat ca, in cazul in care delegarea are o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii de mai multe zile, indemnizatia se va calcula si acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore.
De asemenea, Irina Petrescu a mentionat ca, sub aspectul delegarii angajatului de catre angajatorul sau in strainatate, diurna se va calcula si acorda in valuta potrivit prevederilor H.G. nr. 518 din 10 iulie 1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, modificata si completata, iar cuantumul acesteia este stabilit de catre legiuitor pentru fiecare tara, fiind exprimat, fie in moneda nationala a respectivei tari, fie in valuta convertibila agreata de catre respectiva tara.
Comentarii articol (8)