Discutarea unei mariri salariale este ingreunata de incarcatura emotionala fireasca in contexte care ne pun greu la incercare increderea in fortele proprii si puterea argumentatiei.
Potrivit unui studiu recent realizat de site-ul de recrutare CareerBuilder.com, aproximativ jumatate din candidatii (49%) care aplica pentru un job nou nu negociaza oferta salariala la angajare. Acelasi studiu a aratat ca cele mai deschise la negociere sunt persoanele din zonele de business, tehnologia informatiei, din domeniul sanitar sau din vanzari.
Articolul de pe Brazen Careerist pe care-l aducem astazi in discutie, abordeaza subiectul negocierilor salariale din perspectiva mai multor tehnici practice si utile pe care un angajat trebuie sa le aiba in vedere in momentul discutiei cu managerul.
1. Trebuie sa ceri
Desi aspectele legate de salariu si beneficii par sa fie mai degraba incremenite, trebuie sa ai curajul sa initiezi discutia legata de o noua marire. Avand in vedere bugetele salariale calculate cu prudenta de multi angajatori, managerul nu va fi cel care “sa sara“ cu o noua oferta, motiv pentru care esti singura persoana motivata sa-si doreasca/ceara o schimbare.
2. Nu trebuie sa aduci prea multe argumente
Un alt aspect ce trebuie luat in calcul in momentul discutiei unei cereri de marire de salariu este legat de aducerea prea multor argumente pentru a sustine aceasta cauza. Incearca sa faci referire la unul sau doua motive reale si concrete pentru care meriti un salariu mai mare/pachet mai generos, evitand enumerarea unor puncte irelevante (si mai ales subiective) pentru discutia cu superiorul direct.
3. Nu uita ca managerul uraste, ca si tine, etapa negocierii salariale
Desi poate parea greu de crezut, pentru un manager aceasta intalnire nu este deloc usoara din mai multe considerente, printre care: nu ii place sa spuna “nu“ sau se teme ca isi va dezamagi subordonatii. Indiferent de motiv, este util sa stii cum sa il abordezi si sa privesti acest exercitiu ca pe o modalitate de a obtine ce iti doresti.
4. Ia in calcul si alte beneficii posibile
Pentru multe persoane, o noua negociere salariala este privita doar din perspectiva banilor. Se omit, din pacate, anumite beneficii ce pot fi utile pe viitor in cariera profesionala. Flexibilitatea muncii prin mai multe ore libere sau lucrul de acasa, oferirea unor cursuri sau traininguri platite de companie, imbogatirea jobului cu responsabilitati noi si provocatoare sunt doar cateva dintre beneficiile ce pot constitui un real suport pentru dezvoltarea unui angajat si pe care merita sa le iei in calcul.
Daca va ganditi la o astfel de discutie cu cu managerul direct, insa ezitati din diverse motive mai mult sau mai putin indreptatite, puteti citi intreg articolul 6 Surprising Facts You Didn’t Know about Negotiating Your Salary.
Articol aparut initial pe www.portalhr.ro. Puteti citi articolul original AICI.
Comentarii articol (0)