Majoritatea cerintelor de reglementare impuse sectorului financiar incepand cu criza din 2008 au vizat in special sistemul bancar traditional, informeaza Comisia Europeana.
Totusi, sistemul bancar paralel, care include fondurile speculative, capitalul privat si securitizarea, se implica in activitati similare cu cele desfasurate de banci. Cu toate acestea, puncteaza sursa citata, el a fost supravegheat mai superficial si nu are acces la sprijinul acordat de banca centrala sau la masuri speciale de protectie cum ar fi asigurarea depozitelor sau garantarea datoriilor.
Sistemul bancar paralel a sprijinit sectorul bancar traditional furnizandu-i lichiditati, dar, in acelasi timp, a creat si instabilitatea care a caracterizat mediul financiar global in ultimii ani. Aceasta instabilitate a dus la prabusirea corporatiei Lehman Brothers in 2008 si a contribuit la inghetarea pietei globale a creditelor pe durata crizei.
Remedierea cauzelor instabilitatii financiare
La nivel global, valoarea totala a activelor sistemului bancar paralel a crescut de peste doua ori in ultimii zece ani, depasind suma de 50.000 de miliarde de euro. "In prezent, sistemul bancar paralel reprezinta o treime din sistemul financiar global, iar in Europa este estimat la peste 23 000 de miliarde de euro", subliniaza institutia.
Dimensiunile semnificative si legaturile stranse cu sectorul financiar reglementat fac din sistemul bancar paralel o sursa potentiala de riscuri sistemice pentru state, guverne si contribuabili, intrucat orice deficienta poate provoca un val de contagiune cu efecte negative asupra sectorului financiar reglementat.
Cerinte de capital
Reformele propuse de UE impun anumitor tipuri de fonduri de piata monetara sa mentina o rezerva de lichiditati echivalenta cu 3% din valoarea activelor detinute, pentru a reduce riscul de a se confrunta din nou cu goana dupa fonduri care s-a inregistrat in timpul crizei financiare.
De asemenea, UE propune stabilirea zilnica si saptamanala a unor niveluri de lichiditate pentru fondurile de piata monetara, precum si masuri menite sa anticipeze rascumpararile importante sau sa reduca increderea excesiva in ratingurile de credit realizate de parti terte.
UE lucreaza impreuna cu G20 pentru a limita riscurile asociate sistemului bancar paralel. Recomandarile Consiliului pentru stabilitate financiara al G20 urmeaza sa fie aprobate de liderii grupului cu ocazia reuniunii din 5-6 septembrie care are loc la Sankt Petersburg.
Comentarii articol (0)