Masurile se inscriu in amplele eforturi de eliminare a acelor lacune legislative care au contribuit la aparitia crizei financiare, dupa cum sustine CE.
Fondurile speculative (n.r. hedge funds) sunt parteneriate private de investitii cu grad ridicat de risc care speculeaza masiv miscarile pietei, fiind rezervate investitorilor profesionisti si institutionali. La reuniunea din luna aprilie, liderii G20 si-au exprimat sprijinul in favoarea restrictionarii fondurilor speculative.
Potrivit propunerii legislative, managerii fondurilor speculative si ai altor fonduri de investitii alternative similare care gestioneaza sume de cel putin 500 de milioane de euro (100 de milioane in cazul celor care folosesc bani imprumutati) vor fi obligati sa se inregistreze pe langa un organism de reglementare. De asemenea, vor trebui sa publice informatii privind activitatea desfasurata, precizand, de exemplu, in ce masura folosesc bani imprumutati sau recurg la instrumente financiare pentru a-si mari profiturile potentiale.
Cu aceste limitari, propunerea legislativa ar urma sa acopere circa 30% din managerii fondurilor speculative si 90% din activele gestionate de fondurile speculative inregistrate in UE. La sfarsitul anului 2008, sectorul investitiilor alternative gestiona active in valoare de aproximativ 2.000 de miliarde de euro.
In acest moment, proiectul legislativ se aplica mai degraba managerilor decat fondurilor, deoarece multe dintre acestea sunt localizate offshore. Dupa o perioada de trei ani, regulile vor deveni mai stricte in privinta fondurilor inregistrate in afara Uniunii Europene.
La inceputul acestui an, Comisia a prezentat un plan de redresare a sistemului financiar, subliniind ca aparitia crizei confirma nevoia unei reglementari mai stricte si a unei supravegheri mai atente. Aceasta abordare a primit sprijinul liderilor UE in luna martie.
De asemenea, Comisia a emis recomandari privind modul in care statele membre ar trebui sa reglementeze remunerarea in sistemul bancar. Practicile existente in prezent ii incurajeaza deseori pe directorii de banci sa isi asume riscuri excesive.
Comisia propune ca primele si optiunile de achizitie de actiuni sa fie strans legate de performanta financiara inregistrata pe o perioada de cativa ani. In plus, recomanda interzicerea platilor compensatorii la rezilierea contractului directorilor care nu dau randament, precum si limitarea acestor plati chiar si in situatiile in care se obtin rezultate bune.
Institutiile financiare ar trebui sa-si recupereze banii daca primele sunt acordate pe baza unor valori false.
Comisia a anuntat si elaborarea unor planuri menite sa-i ajute pe consumatori sa se informeze bine inainte de a lua decizia de a investi in fonduri mutuale si polite de asigurare, in special cu privire la riscurile si costurile implicate. Multe dintre aceste „pachete de produse de investitii” si-au pierdut o parte din valoare pe durata crizei, spre surprinderea multor investitori, dupa cum subliniaza Comisia Europeana.
Aceste propuneri, care fac parte din masurile luate de CE in vederea combaterii crizei financiare, vor fi inaintate spre dezbatere Parlamentului si Consiliului UE.
Comentarii articol (1)